OBRAZOVANJE

Sivro traži ostavku, Vlada podržava ministricu Bogunić

Ona pokušava narušiti dostignuta prava prosvjetnih radnika te ugrožava njihov dignitet, rekao Sivro

Piše: A. T.

22.3.2019

Iako Sindikat predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja, sa Saudinom Sivrom na čelu, traži neopozivu ostavku ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić, kako stvari stoje, od toga neće biti ništa. Da ministrici podršku pružaju svi članovi Vlade potvrdio nam je i premijer KS Edin Forto.

 Kolektivni ugovor

- Ko se ne slaže s ministricom Bogunić neće se slagati ni s Vladom KS. Svi čvrsto stojimo uz ministricu. Sindikati to znaju, jer sam im to rekao na nedavno održanom sastanku - rekao je Forto.

Jedan od razloga zbog kojih Sindikat traži smjenu Bogunić, prema riječima Sivre, je nepoštivanje odredbi kolektivnog ugovora.

- Plaćanje rada nedjeljom, toplog obroka za radnike kada rade vikendom, plaćanje rada kada je u pitanju stručno usavršavanje neradnim danima nije ispoštovano. Ona pokušava narušiti dostignuta prava prosvjetnih radnika te ugrožava njihov dignitet – rekao je Sivro.

Dodaje da Kantonalni odbor traži od ministrice i da se javno izvini prosvjetnim radnicima zbog vrijeđanja kako njih tako i Sindikata.

 Socijalni dijalog

- Ona iznosi neistine o dosadašnjem radu Sindikata te omalovažava radnike u predškolskom odgoju i osnovnom obrazovanju. Izbjegava institucionalni socijalni dijalog sa Sindikatom i okrivljuje nas za sve propuste - dodao je Sivro.

Zahtjev Sindikata, u kojem se traži njena ostavka, ministrica Bogunić, kako nam je kazala, nema namjeru komentirati.

Turbulentan maj

Ukoliko ministrica odbije dati ostavku, Sivro ističe da će održati sjednicu sa svim povjerenicima kako bi se dogovorili za održavanje protesta.

- Imat ćemo vrlo turbulentne april i maj jer sigurno nećemo odustati. Nećemo dozvoliti omalovažavanje radnika i Sindikata – rekao je Sivro.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.