PRIJEVOZ

GRAS predložio povećanje cijena karata đacima, studentima, penzionerima

ijena usluga prijevoza više od 10 godina nije usklađena sa ulaznim troškovima

Piše: A. T.

25.3.2019

Kako bi GRAS poboljšao način poslovanja i konačno izašao na zelenu granu, uputio je prijedlog Ministarstvu saobraćaja KS o izmjeni cijena usluga u javnom gradskom prijevozu. Iz GRAS-a su istaknuli da veliki broj korisnika, između ostalih studenti, penzioneri, đaci koriste karte s neodrživo niskom ukupnom cijenom, zbog čega je zatraženo povećanje cijena karata ovim kategorijama na teret budžeta.

Kako su naveli u inforamciji koja će bit razmatrana na sutrašnjoj sjednici Skupštine KS, učešće subvencija u prihodu iznosi 27,6 posto, dok bi se, prema novom prijedlogu, cijena povećala na 39,2 posto, čime bi se približili procentualnom učešću subvencija u regionu.

Iz GRAS-a su, također, istaknuli da cijena usluga prijevoza više od 10 godina nije usklađena s ulaznim troškovima bitnim za funkcioniranje preduzeća. 

Kada je u pitanju poslovanje GRAS-a u periodu od 1. janura do 1. februara ove godine, urađen je novi Pravilnik o potrošnji goriva, a u toku je i izrada pravilnika o održavanju i projektiranju pruge. Također, okončana je i nabavka sedam rabljenih trolejbusa, dok je postupak nabavke 17 novih minibusa u završnoj fazi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.