SARAJEVO

Usvojeni izvještaji o radu i finansijskom poslovanju Uprave za inspekcijske poslove KS

Skupština KS. T. Saletović

Piše: A. S.

26.3.2019

19:52

Sa 20 glasova protiv i jednim suzdržanim glasom izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva nije usvojen.

19:28

Zastupnica Arijana Memić postavila je niz konkretnih pitanja o slučaju ubistva Dženana Memića v. d. glavne tužiteljice Aniki Kešelj. Također, pitala je i o neprofesionalizmu Dalide Burzić prilikom razgovora s Murizom Memićem, ocem Dženana Memića, i nestalom snimku rekonstrukcije, na što je Kešelj kazala da je rad Kantonalnog tužilaštva preispitalo Tužilaštvo BiH, koje je donijelo odluku i da ona sad o tome ne može ništa više kazati. 

19:09

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila izvještaje o radu i finansijskom poslovanju za 2018. godinu Službe za zapošljavanje KS, Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe, Zavoda za informatiku i statistiku KS, Kantonalnog zavoda za pružanje besplatne pravne pomoći.

18:02

Skupština KS oborila je izvještaje o poslovanju šest javnih ustanova iz oblasti socijalnog rada: Terapijske zajednice - Kampus KS, Porodičnog savjetovališta, Doma za djecu bez roditeljskog staranja, Kantonalnog centra za socijalni rad i Odgojnog centra Kantona Sarajevo. 

17:50

Segmedina Srna-Bajramović iskazala je sumnju u efikasnost metodologije koja se koristi prilikom pisanja izvještaja o radu socijalnih službi jer, kako kaže, daju više prostora uposlenicima, a ne korisnicima, zbog kojih jesu tu.

- Izvještaji su opterećeni podacima koji često samo zauzimaju prostor i ne bave se podacima koji su zapravo bitni. Podaci često odskaču od onoga što je osnovna djelatnost ustanove i ovo je možda pitanje kojim se treba pozabaviti resorni ministar - kazala je Srna-Bajramović.

17:25

Skupština KS sa 20 glasova za i jednim suzdržanim dala je saglasnost za imenovanje vršilaca dužnosti predsjednika i članova Skupštine Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK).

Za vršioca dužnosti predsjednika imenovan je Elmir Bajrić, a v. d. članova Skupštine ViK-a su Faruk Muharemović i Fikret Nukica.

Podsjećamo, predsjednik Skupštine ViK-a Muamer Kosovac i članovi Skupštine Sedin Kozadra i Faruk Šahbegović podnijeli su jutros neopozive ostavke.

Pored ovoga, nije usvojen Izvještaj o radu i finansijski izvještaj Kantonalne agencije za privatizaciju.


17:16

Skupština KS verificirala je odluku Odbora za priznanja Kantona Sarajevo kojom se Plaketa Grada Sarajeva dodjeljuje: Jasni Diklić, Bibiji Kerli, Muhamedu Pilavu, Zdravku Grebi, Sabitu Hadžiću, kompanijama "Sinkro", "Bit Alliance" i Prvoj gimnaziji.

Osim toga, potvrđeno je da je priznanje ''Počasni građanin Sarajeva'' dodijeljeno Tanji Fajon.

16:55

Damir Marjanović je iskazao ogorčenost nepojavljivanjem predstavnika pojedinih javnih ustanova na sjednici Skupštine KS koja je vlasnik navedenih ustanova u momentu kada se razmatra davanje saglasnosti na jedan za njih veoma bitan dokument - finansijski izvještaj.

- Ovo je nepoštivanje vlastite funkcije i Skupštine - kazao je Marjanović.

Mahir Dević je kazao kako bi trebalo dati priliku predstavnicima javnih ustanova da opravdaju svoje odsustvo kazavši kako mu je direktor Doma zdravlja kazao kako je bio spriječen da dođe jer je vodio dijete na vakcinaciju.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković oštro je odgovorio Deviću da nije očekivao od njega da će ga prozivati za nepoštivanje poslovnika nakon što je dva puta prozvao predstavnike ustanova koji se nisu udostojili obavijestiti Skupštinu KS da nisu u mogućnosti da prisustvuju.

Dević je optužio Konakovića da diskriminira određene zastupnike s obzirom na to iz koje stranke dolaze.

16:30

Anisa Bajramović iz Zavoda za javno zdravstvo KS na upit zastupnice Segmedine Srne Bajramović o bazi podataka rođene, a nevakcinirane djece i da li se porodice kontinuirano obilaze kazala je da situaciju otežava način vođenja evidencije.

- Domovi zdravlja vode evidenciju o vakcinaciji. Problem zbog načina unošenja podataka je to što se ručno moraju otvarati pojedinačni kartoni kako bi se dobile informacije. Povećala se zainteresiranost roditelja da vakcinišu djecu i to šesterostruko, zbog epidemije morbila sami se javljaju. Osim toga pokrenuli smo domove zdravlja da popišu nevakcinisanu djecu provjeravajući njihove kantone i javljali smo se roditeljima da urgiramo da vakcinišu djecu - dodala je Bajramović.

16:10

Sjednica Skupštine KS nastavljena je s razmatranjem prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2019. godinu za 11 javnih zdravstvenih ustanova: Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva, Zavod za medicinu rada KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Zavod za bolesti ovisnosti KS, Zavod za sportsku medicinu, Dom zdravlja KS Zavod za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu i „Apoteke Sarajevo“. 

Srna-Bajramović predložila je da se organizira tematska sjednica posvećena zdravstvenim ustanovama i trenutnoj zdravstvenoj situaciji, s posebnim naglaskom na kampanju protiv vakcinacije, što je rezultiralo s nekoliko epidemija. 

- Pozivamo roditelje da vakcinišu djecu jer je to jedini naučno dokazan način koji može zaustaviti širenje epidemije - kazala je Srna-Bajramović. 

Zvonko Marić tražio je pojašnjenje o preporukama Zavoda za javno zdravstvo o savjetima građanima u vezi sa zaštitom od aerozagađenja kada su davali oprečne savjete.

- Za vrijeme najvišeg zagađenja savjetovali su građanima da se što manje kreću na otvorenom, a onda savjetuju da se prostorije što češće provjetravaju. Pitam se da li je zagađenje zraka utjecalo i na njihovu mogućnost rasuđivanja - dodao je Marić. 

Damir Marjanović iskazao je brigu za svakodnevnu nestašicu materijala u domovima zdravlja.

- Reagensi su tu, ali sad nedostaje papir A4 pa ne mogu ispisivati recepte - kazao je Marjanović.

Elmedin Konaković je istakao da je ovo prvi put da predstavnici Hitne pomoći i Doma zdravlja ne prisustvuju raspravi.

15:35

O inicijativi o zabrani upisa nevakcinisane djece u vrtiće i škole koju je na današnjoj Skupštini Kantona Sarajevo predstavio Aljoša Čampara oglasila se Amela Sofić, ministrica zdravstva KS. 

- Ja sam više za to da se radi na jačanju svijesti roditelja i cjelokupnog društva o imunizaciji, da se provode raznovrsne akcije o upoznavanju javnosti o značaju vakcina. Trebaju se pružiti prave informacije i educirati roditelji u domovima zdravlja, školama. Restriktivne mjere nisu rješenje - kazala je Sofić.

Zastupnik Igor Stojanović kazao je da je, po njegovom mišljenju, jedina ispravna stvar podizanje svijesti o imunizaciji koja je zakonska obaveza.

- Smatram da je kampanja da se smanji vakcinacija postigla svoj efekt i sada, prema informacijama Zavoda za javno zdravstvo, broj vakcinisanih je ispod 95 posto. Trebamo raditi na edukacijama gdje ćemo ukazati građanima šta prouzrokuje smanjenje imunizacije - dodao je Stojanović.

Vibor Handžić je bio oštar u osudi inicijative.

- Inicijativu Čampare smatram potpuno besmislenom jer su prava djeteta zaštićena konvencijom o pravima djeteta, Konvencijom o ljudskim pravima i kažnjavati djecu za nešto gdje oni nisu imali pravo izbora je loše. Da se pooštre sankcije za neodgovorne roditelje, da se pooštri kontrola kvaliteta vakcina za takve projekte, apsolutno jesam - kazao je Handžić.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS, smatra da je neophodno napraviti dobru analizu prije ikakvih radikalnih koraka.

-Treba nam dobar laboratorij koji će garantirati za sigurnost vakcina. Niti jedan ne može garantirati da nema nikakvih nuspojava jer je to nemoguće, ali može garantirati da to jesu vakcine prvog reda i da je nešto što i djeca na Zapadu dobivaju jer mi ovdje imamo neke informacije da to, nažalost, nije uvijek tako - pojasnio je Konaković.

14:25

Zvonko Marić upitao je direktoricu ViK-a Azru Muzur o višemilionskoj šteti na Skenderiji te dodao ko će isplatiti štetu i da li će opet šteta pasti na leđa građana.

- Rezervoar Skenderija izgrađen je na području klizišta. Mi smo ranijom inspekcijom uočili da je pogoršano stanje, primijetili smo pukotine na komorama rezervoara. Krenuli smo u proces rekonstrukcije i saniranja. Na zaobilaznici, kao što znate, nalazi se jedan novi objekt koji je mogao da doprinese pogoršanju stabilnosti terena na tom lokalitetu pa smo krenuli i u izradu studije. U budžetu 2018. godine za projekte ViK-a, između ostalog i rezervoar Skenderija, planirano je oko 2 miliona maraka, a sredstva po ovogodišnjem budžetu nisu izdvojena - kazala je Muzur.

13:50

Azra Muzur, direktorica KJKP "Vodovod i kanalizacija", dostavila je informaciju o radu Uprave za februar 2019. godine s izvještajima o radu Skupštine za period 1. 2. 2019. - 28. 2. 2019. godine i Nadzornog odbora preduzeća za period 1. 2. 2019. - 28. 2. 2019. godine.

Zastupnik Dževad Poturak (SBB) pitao je Muzur da li je moguće da još postoje objekti do kojih nije moguće doći i izvršiti kontrolu naplate, prije svega u nekim ugostiteljskim objektima i hotelima.

- Ovo je tačno i mi smo o obavijestili našeg resornog ministra i MUP KS. Naši uposlenici su u nekoliko navrata bili i fizički napadnuti. Voljeli bismo da nam MUP KS pomogne da izvršimo kontrolu na onim mjestima koja su do sada bila problem, gdje su naši radnici već ranije bili fizički napadnuti - kazala je Muzur. 

13:40

Na pitanje zastupnika o raspisivanju konkursa za vozače u GRAS-u, direktor Avdo Vatrić kazao je da se javni poziv u kojem traže 43 vozača odnosi na već primljene vozače kojima su ugovori već produživani.  

Zastupnica Jasna Duraković (SBB) pitala je Vatrića zbog čega nije poboljšana higijena vozila, te konstatirala da bi se vozila trebala prati i čistiti puno bolje nego dosad.

Čak je i predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković pozvao Vladu i ministre da u subotu odu u GRAS i pomognu u čišćenu i pranju vozila. 

13:20

Sa 21 glasom za i 3 protiv usvojena je inicijativa zastupnika Amela Mekića kojom se od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu traži da ustupi parking Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Rad" kako bi se osigurao parking prostor za posjetioce Pionirske doline.

Podsjećamo, Pionirska dolina se nalazi u nadležnosti preduzeća "Rad".

13:00

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković zatražio je od gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake pojašnjenje navoda da je za organizaciju EYOF-a potrošeno više novca nego što je bilo potrebno.

- Za otvaranje EYOF-a utrošeno je milion maraka, a za smještaj učesnika čak 2,5 miliona maraka. Ovo je posebno sumnjivo jer reprezentacije koje učestvuju na EYOF-u ovo ljeto, uključujući i našu, same moraju platiti sve troškove puta i smještaja - kazao je Konaković.  

12:50

Zvonko Marić uputio je inicijativu ka Vladi KS kojom traži da se preispita kako je moguće da se nakon što je izglasana odluka o refundaciji sredstava za nabavku reagensa dešavalo da se u domovima zdravlja opet kasnilo sa nabavkom.

- Kako se dopušta da Zavod za zdravstveno osiguranje ne izvršava svoju obavezu na vrijeme. Ako mi kao zakonodavno tijelo donesemo neku odluku, dužnost je da se ona provodi. Nedopustivo je što se dešava i volio bih da se drugi pozovu na odgovornost jer u suprotnom nećemo imati digniteta koji treba da ima Skupština KS - kazao je Marić.

Zastupnik Vibor Handžić tražio je u podnesenoj inicijativi da Uprava Doma zdravlja dostavi odgovor na navode kako je čak 75 posto urađenih nalaza zapravo napravljeno bez ikakve potrebe, s obzirom na to da uputnice za vađenje nalaza daju ljekari porodične medicine koji rade po direktnoj ovlasti ove ustanove.

12:20

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Aljoša Čampara će na današnjoj sjednici kantonalnog organa zakonodavne vlasti podnijeti inicijativu za donošenje propisa kojim će se nevakcinisanoj djeci zabraniti upis u škole i vrtiće.

Zvonko Marić, iako još nije vidio inicijativu, iskazao je svoje sumnje. 

- Ne vjerujem da je ona baš ustavna i da postoji opasnost od diskriminacije, ali jesam za to da struka kaže svoje mišljenje i ako treba, da se onda mijenja zakon, ali smatram da ovom inicijativom kršimo Ustav - kazao je Marić.

11:25

Nakon polusatne pauze koju su tražili zastupnici iz SDA zbog, kako tvrde, diskriminatorskog odnosa predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, nastavljena je sjednica. 

Konaković je kazao da poštuje Poslovnik Skupštine KS te da je ono što rade zastupnici SDA zapravo ometanje rada Skupštine.

- Kada se deset vas javi i komentira istu tačku pri usvajanju dnevnog reda, to je ometanje. Obrazložili ste pauzu, imali smo pauzu i kraj. Nastavljamo dalje sa radom - kazao je Konaković. 

10:50

Predsjednik Skupštine Javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Muamer Kosovac i članovi Skupštine Sedin Kozadra i Faruk Šahbegović podnijeli su neopozive ostavke, a još nije poznato šta je razlog zbog kojeg su se odlučili na ovaj potez.

Ovu informaciju potvrdio je za "Avaz" ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, te je dodao da će na današnjoj sjednici Skupštine KS biti predložen novi sastav vršilaca dužnosti članova Skupštine ViK-a.

Šesta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo nastavlja se za pola sata, nakon pauze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.