SARAJEVO

Da bi se sanirala rupa u Velikom parku, potrebno premještanje dva nišana

Za sanaciju Općina osigurala 50.000 KM

Piše: A. T.

2.4.2019

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić  obišao je lokaciju u Velikom parku gdje se u januaru ove godine pojavila velika pukotina u zemlji široka jedan i duboka sedam metara. Obilasku su  prisustvovali i predstavnici Geodetskog inžinjerskog biroa „Angermeier“  koji rade mjerenja na osnovu kojeg su uradili elaborat sanacije pukotine u zemlji koja predstavlja opasnost.

–Postavili smo sedam repera u Velikom parku od čega pet na ovoj mikrolokaciji gdje se pojavila pukotina. Obavili smo geodetska mjerenja koja su pokazala da više nema pomjeranja tla. Na osnovu ovih mjerenja uradili smo elaborat koji je osnova za izradu glavnog projekta sanacije pukotine u Velikom parku -  objasnili su iz pomenutog geodetskog biroa.

Tokom sanacije pukotine bit će potrebno premjestiti dva nišana koji se nalaze na samom rubu otvora u zemlji.

-Općina Centar je za sanaciju osigurala 50.000 KM, a ako bude potrebno izdvojit ćemo i dodatna sredstva da se ovo pitanje riješi. Mi ćemo Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, odmah proslijediti dostavljeni elaborat kako bi oni započeli izradu glavnog projekta sanacije, na osnovu čega će Općina Centar odmah pokrenuti projekat sanacije. Također, kako bismo utvrdili tačan uzrok pomjeranja tla firmi „Angermeier“ ćemo dostaviti katastar podzemnih instalacija kako bi oni utvrdili da li ispod prolaze instalacije komunalne infrastrukture, posebno vodovoda i kanalizacije, koje mogu biti uzrok propadanja tla - rekao je  Ajnadžić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.