ALARMANTNO

Mnoga igrališta opasna za djecu

Roditelji su u strahu kada djecu izvode u parkove

Roditelji zabrinuti za sigurnost djece. A. ŠAHINOVIĆ

Piše: A. ŠAHINOVIĆ

3.4.2019

Nesretni slučaj na Ilidži u kojem je prošle sedmice četverogodišnji dječak spuštajući se niz tobogan izgubio prst izazvao je paniku među građanima. Nažalost, opasni tobogan na kojem je mališan stradao nije jedini. U gotovo svim igralištima mnogo je neispravnih tobogana, ljuljački, klackalica... U to se uvjerila i naša ekipa koja je jučer obišla većinu gradskih igrališta.


Dotrajala klackalica iz koje viri šaraf u parku u ulici Branilaca Sarajeva

Loši uvjeti

Razvaljene klupe, klackalice, ljuljačke, samo su neke od opasnosti za djecu zbog čega su roditelji u strhu kada ih izvode u parkove. Tobogan u parku Hastahana je štaviše na istom mjestu oštećen i ima isti otvor kao i onaj na Ilidži na kojem je dječak ostao bez prsta.

Blanka Knežević koju smo zatekli u Hastahani kaže kako se djeca nemaju gdje igrati.

- U gradu ima vrlo malo parkova, ali i oni su nesigurni. Službe ne održavaju ljuljače, klackalice i tobogane, nema čak ni kante za smeće. Psi se slobodno šeću, iako to smeta djeci – rekla nam je Knežević.

Sehida Beganović kaže kako strahuje zbog loših uvjeta koje nude gradski parkovi.

- Ne postoji nikakva zaštita koja bi ublažila pad djeci ako se spotaknu. Mora se preventivno djelovati kako ne bi dolazilo do nesretnih slučajeva – istakla je Beganović.

Nezadovoljstvo zbog neodržavanja iskazala je i Mersa Pašić, koju smo zatekli u parku u Dalmatinskoj ulici.

- Nekoliko puta sam zajedno s drugim roditeljima zvala nadležne službe da poprave klackalicu, ali niko se nije odazvao. Nerijetko se mogu naći pivske boce i narkomanske igle – kazala je Pašić.

Portparol preduzeća „Park“ Aldijana Hamza kaže da komunalni redari svakodnevno nadziru igrališta za koja su zaduženi. 


Gradske općine

- U našoj nadležnosti je više od 100 dječijih igrališta, ali samo u gradskim općinama. Nismo nadležni za Ilidžu. Kada uočimo oštećenja na spravama, postavljamo naljepnicu da nisu za upotrebu, te obavještavamo nadležne. Kada se osiguraju finansijska sredstva, izvršimo popravku sprava – istakla je Hamza.


Otvor na toboganu u Hastahani

Problem nadležnosti

Najveći problem u KS je u nadležnosti održavanja igrališta. Situacija je takva da se bukvalno i ne zna ko je zadužen za održavanje igrališta u Vogošći, Hadžićima... Zbog toga bi kantonalne i općinske vlasti, smatraju građani, hitno trebale usaglasiti nadležnosti i konačno povesti brigu o sigurnosti djece na igralištima u KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.