TURIZAM Konferencija "Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva"

Šta strance vuče Sarajevu, čega je potrebno gradu i ko najviše dolazi

Avaz.ba
03.04.2019 12:09

Sarajevo: Najviše turista iz Turske i arapskih zemalja

Turistička zajednica Kantona Sarajevo organizirala je danas konferenciju "Potrebe, očekivanja i dosadašnja iskustva" da bi informirala domaće incoming turističke agencije, hotelijere i licencirane vodiče o profilu turista koji posjećuju Kanton Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Muzur je naglasio da će na konferenciji brojni domaći turistički radnici moći saznati više o profilima, potrebama i očekivanjima turista iz Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Velike Britanije, Španije, Karata i Malezije, te drugih zemalja iz cijelog svijeta, a kao cilj naveo je pripreme za predstojeću ljetnu sezonu, kako bi bili što bolji domaćini i što spremnije dočekali goste. 

- Predstavnici ambasada ispričat će iskustva njihovih turista, dobra i loša, a mi ćemo se do početka sezone pokušati prilagoditi njihovim potrebama da bismo im boravak u Sarajevu učinili što ljepšim i ugodnijim - kazao je Muzur. 

Kazao je da je u prva dva mjeseca u 2019. Sarajevo zabilježilo oko 90.000 posjeta i 200.000 noćenja, što je 16 posto više u odnosu na isti period prošle godine. Izrazio je zadovoljstvo što je porastao procent noćenja po dolasku te da sada iznosi 2,3 noći. 

Muzur je naglasio da u ljetnom periodu Sarajevo najčešće posjećuju turisti iz Turske i arapskih zemalja, a tokom ostalih mjeseci pogotovo u zimskom periodu iz zapadnih zemalja. 

Savjetnik za medije Ambasade Katara u Bosni i Hercegovini Haris Memija istakao je da njihovi turisti u Sarajevo dolaze u većem broju u posljednjih šest godina, da imaju veliku kupovnu moć te da zahtijevaju i prepoznaju kvalitetu. 

Kao njihova očekivanja u poboljšanju kvaliteta usluga, Memija je izdvojio potrebu bolje informativne strukture i infrastrukture na izletištima, sigurnost te postavljanje javnih toaleta.

Komentari

NA VRH