ROĐENDANI

Dotaći će srca mnogih: Dino Mustafić režira performans u znak sjećanja na Odred policije ''Bosna''

Specijalni program posvećen Specijalnoj jedinici bit će održan 5. aprila

Specijalna jedinica Odred ''Bosna'' imala je jednu od najznačajnijih uloga u odbrani na početku agresije na BiH

A. Č.

3.4.2019

Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, Odred policije "Bosna", u petak, 5. aprila, obilježit će 27. godišnjicu formiranja, a povodom toga u Domu policije bit će izveden performans u kojem će učestvovati umjetnici i umjetnice Sarajeva, a režiju i koncept potpisuje Dino Mustafić.

U videoizjavama, najeminentniji građani i građanke prisjetit će se šta im je tokom opsade Sarajeva značila jedinica "Bosna" i kakva ih sjećanja vežu za taj period. Ranije tog dana delegacije će posjetiti groblja i mezarja svog 81 poginulog saborca, među kojima je i jedna žena.

- Željeli smo napraviti odmak od uobičajenih obilježavanja godišnjica i uz pomoć prijatelja, umjetnika i umjetnica našeg grada, potpomognuti audio-vizuelnom tehnologijom, predstaviti herojski put naše jedinice, dočarati duh i karakter odbrambenog rata te moral i etiku kojom smo vodili borbu - istakao je predsjednik Organizacionog odbora Omer Osmanović.

Prema njegovim riječima, bit će to performans koji će dotaći srca mnogih prisutnih, podsjećajući ih na vrijeme u kojem su sarajevske "specijalce" poštovali svi građani i građanke Sarajeva koji su dijelili s njima sudbinu u opkoljenom gradu, saopćili su organizatori.

Kao sastavni dio performansa publika će vidjeti video izjave najeminentnijih građana, među kojima su i član Predsjedništva Republike BiH 1992.-1995., akademik prof. dr. Mirko Pejanović, pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike BiH 1992.-1995., brigadni general Jovan Divjak, predsjednik Skupštine Republike BiH 1992.-1995. Miro Lazović i pomoćnik ministra MUP-a Republike BiH 1992. Avdo Hebib.

O svojim utiscima i sjećanjima na Odred "Bosna" govorio je i nekadašnji kapiten košarkaške reprezentacije BiH, sportista Samir Avdić, reprezentativac u sjedećoj odbojci, ali i predsjednik UDNRP "Zlatni Ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Ismet Godinjak, kao i direktor Vojne bolnice 1992.-1995. Bakir Nakaš.

U programu učestvuju i glumci Izudin Bajrović i Aldin Omerović, muzičari Dino Šukalo, Eldin Huseinbegović, Mustafa Čizmić te Gudački kvartet.

- Posebno nam je značajno što ćemo ovom godišnjicom i cjelokupnim programom okupiti sve one kojima je Bosna i Hercegovina u srcu da bismo se još jednom podsjetili na ratni put naše jedinice i odali počast našim palim drugovima - poručio je Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.