SARAJEVO

Zvanično predstavljen program obilježavanja Dana grada Sarajeva

A. Tabak

3.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Program obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, danas je zvanično predstavljen u Vijećnici. Gradonačelnik Abdulah Skaka iskoristio je priliku te čestitao svim dobitnicima na priznanjima.  

- Drago mi je da smo vratili dignitet priznanjima. Ona idu u prave ruke - rekao je Skaka, istaknuvši kako će Grad nastaviti realizaciju kapitalnih projekata.

Kao posebno važnu manifestaciju u okviru obilježavanja Skaka je izdvojio ulični performans studenata Filozofskog fakulteta koji će biti organiziran u subotu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je da će u subotu u 20 sati na svečanoj sjednici biti uručena priznanja laureatima.

Dodao je da će biti urađen ekskluzivni prijenos te da je pripremljen i kulturno-umjetnički program.

Na pres-konferenciji obratio se i direktor preduzeća "Sarajevo" Esad Tanović, koji je kazao da se Trebevićka žičara približila cifri od milion prodatih pojedinačnih karti.

Obilježavanje će početi 5. aprila odavanjem počasti polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u 10 sati na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić. U 10:30 sati planirano je okupljanje kod Vatrogasnog doma Vratnik, a u 10:35 polaganje cvijeća na spomen-obilježje na Vratniku, Mejdan. Cvijeće će biti položeno i na Višegradskoj kapiji, dok će u 12 sati u Domu kulture Vratnik biti upriličena svečana akademija.

Obilježavanje 6. aprila započet će ispred Vječne vatre, a nakon toga u 9 sati bit će položeno cvijeće na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića na Kovačima. U 9:30 sati cvijeće će biti položeno i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Cvijeće će, također, biti položeno i na mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, na gradskim grobljima Lav, Sveti Josip, Sveti Marko i Mezarje Stadion (Koševo), na bistu Vladimira Perića Valtera. Delegacije će obići i Spomen-park "Vraca", Policijsku školu "Vraca" i Staro jevrejsko groblje.

Kada su u pitanju manifestacije 6. aprila, od 11 do 14 sati studenti Filozofskog fakulteta izvest će performans od Sebilja do BBI centra. U 12 sati na Baščaršijskom trgu planirana je kafa s gradonačelnikom. 

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Sarajeva bit će održana u Vijećnici u 20 sati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.