SARAJEVO U subotu ulični performans studenata Filozofskog fakulteta

Zvanično predstavljen program obilježavanja Dana grada Sarajeva

A. Tabak
03.04.2019 13:32

Program obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, danas je zvanično predstavljen u Vijećnici. Gradonačelnik Abdulah Skaka iskoristio je priliku te čestitao svim dobitnicima na priznanjima.  

- Drago mi je da smo vratili dignitet priznanjima. Ona idu u prave ruke - rekao je Skaka, istaknuvši kako će Grad nastaviti realizaciju kapitalnih projekata.

Kao posebno važnu manifestaciju u okviru obilježavanja Skaka je izdvojio ulični performans studenata Filozofskog fakulteta koji će biti organiziran u subotu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić kazao je da će u subotu u 20 sati na svečanoj sjednici biti uručena priznanja laureatima.

Dodao je da će biti urađen ekskluzivni prijenos te da je pripremljen i kulturno-umjetnički program.

Na pres-konferenciji obratio se i direktor preduzeća "Sarajevo" Esad Tanović, koji je kazao da se Trebevićka žičara približila cifri od milion prodatih pojedinačnih karti.

Obilježavanje će početi 5. aprila odavanjem počasti polaganjem cvijeća na spomen-obilježja u 10 sati na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić. U 10:30 sati planirano je okupljanje kod Vatrogasnog doma Vratnik, a u 10:35 polaganje cvijeća na spomen-obilježje na Vratniku, Mejdan. Cvijeće će biti položeno i na Višegradskoj kapiji, dok će u 12 sati u Domu kulture Vratnik biti upriličena svečana akademija.

Obilježavanje 6. aprila započet će ispred Vječne vatre, a nakon toga u 9 sati bit će položeno cvijeće na mezar prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića na Kovačima. U 9:30 sati cvijeće će biti položeno i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Cvijeće će, također, biti položeno i na mezarima ubijenih policajaca u Velikom parku, na gradskim grobljima Lav, Sveti Josip, Sveti Marko i Mezarje Stadion (Koševo), na bistu Vladimira Perića Valtera. Delegacije će obići i Spomen-park "Vraca", Policijsku školu "Vraca" i Staro jevrejsko groblje.

Kada su u pitanju manifestacije 6. aprila, od 11 do 14 sati studenti Filozofskog fakulteta izvest će performans od Sebilja do BBI centra. U 12 sati na Baščaršijskom trgu planirana je kafa s gradonačelnikom. 

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada Sarajeva bit će održana u Vijećnici u 20 sati.

Komentari

NA VRH