PROBLEMI

Urušila se zgrada u Kovačićima, porodica Riter izbjegla tragediju

Dva stropa su se srušila, na svu sreću naš stan nije, ali bojimo se dalje ovdje živjeti, rekao Riter

Ruševni objekt u ulici Trnovska: Problem više od 20 godina. M. Tabaković

Piše: A. ŠAHINOVIĆ

4.4.2019

Pukom srećom preksinoć je izbjegnuta tragedija u Trnovskoj ulici u novosarajevskom naselju Kovačići. Unutrašnji dio dotrajale zgrade koja ugrožava sigurnost stanara već više od 20 godina potpuno se urušio.

Podupiru zidove

Kako nam je ispričao stanar Ivo Riter, njegova porodica jedina trenutno boravi u ovom ruševnom objektu. Ostali su se iselili.

- Od 1998. godine imamo problem sa stalnim obrušavanjem. Preksinoć se dogodilo još jedno, najgore. Dva stropa su se srušila, na svu sreću naš stan nije. Ali, bojimo se dalje ovdje živjeti – rekao je Riter.

Urušila se gotovo kompletna unutrašnjost zgrade. A. Šahinović

Također, on kaže kako svakodnevno mora održavati i podupirati zidove kako njegov dom ne bi bio ugrožen.

Porodica se više puta obraćala Općini Novo Sarajevo, ali bezuspješno.

- Napravili su samo procjenu štete, ali ništa nisu poduzeli. Kazali su mi da je za obnovu krova potrebno 50.000 KM, a za cjelokupnu rekonstrukciju skoro milion maraka. Zgrada je ostala i bez krova – kaže Riter.

Susjedni objekti

Jučer su na terenu bili i inspektori, a u noći kada se zgrada urušila na licu mjesta bila je i policija. Problem je veći i zbog činjenice da su ugrožene i susjedne zgrade i drugi objekti.

Izgrađena 1911. godine

Zgrada je izgrađena daleke 1911. godine. Za vrijeme agresije pretrpjela je velika oštećenja, a jedna strana je potpuno izgorjela. Godinama je niko nije obnavljao.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.