SARAJEVO

Forto: Smanjili smo primanja javnih dužnosnika

A. T.

5.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Centru za interdisciplinarne studije u krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu premijer KS Edin Forto predstavio je rezultate rada nove vlade u prva tri mjeseca. 

Forto je istaknuo da je razlog zbog kojeg su se odlučili rezultate predstaviti u devastiranom Kampusu taj što su željeli pokazati da im je stalo do ovog prostora te da ga u narednom periodu planiraju unaprijediti. 

Na samom početku predstavljanja rezultata Forto je kazao da su smanjili primanja javnih dužnosnika te da je sada naknada profesionalnih zastupnika manja za 630 KM. 

Istakao je da se dolaskom u kabinet odrekao određenih sredstava te da ih je preusmjerio na određena ministarstva.

Premijer Edin Forto tokom prezentiranja rezultata rada Vlade osvrnuo se i na prijedlog Zakona o prijavljivanju i kontroli imovine javnih funkcionera. Kazao je da će svaki imenovani dužnosnik morati staviti javni interes ispred privatnog te da će javnost imati uvid u njihovu imovinu.

- Hitno smo smijenili i uveli privremenu upravu u Turističkoj zajednici. To će se dešavati i u drugim firmama. Obavezali smo prijevoznike da prihvataju kupone jedni drugih u svim vozilima. I tu smo naišli na žestok otpor - kazao je Forto.

Dodao je da su pokrenuli program utopljavanja zgrada u KS te da će u ovoj godini biti utopljeno 15 zgrada, dok je 27 u pripremi.

Forto je najavio i proljetnu akciju čišćenja grada.

- Ljudi dođu iz Banje Luke i kažu kako je grad prljav. Akcija čišćenja trajat će 60 dana i bit će otvoreno 600 radnih mjesta. Ovaj projekt realizirat će se putem Zavoda za zapošljavanje KS - dodao je Forto.

Kada je u pitanju poboljšanje voznog parka GRAS-a, Forto je rekao da će Vlada KS pokazati javnosti da su ozbiljni u unapređenju javnog prijevoza te da će u ovoj godini kupiti 20 novih trolejbusa.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.