ŽIVOT

U domu najstarije Sarajke: Imala sam lagodan život, i u 102. godini žao mi je umrijeti

Požalila nam se da se ne osjeća dobro posljednjih mjeseci i da više ne može na noge <195> Osmijeh joj je posebno obasjao lice kada se sjetila supruga, s kojim je živjela više od 50 godina

Razija u svom domu u Ferhadiji: Najčešće dane provodi u postelji (Foto: S. Saletović)

Piše: A. TABAK

7.4.2019

Razija Hadžimulić, rođena u porodici Lipa u sarajevskom naselju Bistrik 1. juna 1917., nije ni slutila da će doživjeti 102. godinu i biti najstarija Sarajka u gradu.  

Posjetili smo je u njenom domu u Ferhadiji, u kojem živi sa sinom Emirom i snahom Rusmirom.  

Mladalački dani

Poprilično narušenog zdravlja, Razija je ipak smogla snage da nas primi s osmijehom na licu i podijeli s nama neke od trenutaka iz svog bogatog života.

Požalila nam se da se ne osjeća dobro posljednjih mjesec i da više ne može na noge.

Najčešće dane provodi u postelji, a o njoj se sa mnogo ljubavi brinu sin i snaha, s kojima živi 45 godina.

Prezadovoljna je, kaže, kako je prošao njen život te se nema ni na šta požaliti. Dodaje da joj je sve išlo naruku i da je bilo onako kako je htjela.

Prisjetila se svojih mladalačkih dana i svog supruga Idriza, s kojim je, kako kaže, imala lijep život.

- Imala sam četiri sestre i živjeli smo divnim životom. Ja sam se zabavljala s jednim dečkom iz Treće gimnazije. Roditelji nisu bili za to, jer su htjeli da se zabavljam s jednim pravnikom. Međutim, nisam ih slušala i krijući sam se sastajala s njim. Tako sam se udala za njega sa 20 godina i do dan-danas nikad se nisam pokajala. Život mi je bio tako lagan. Ne mogu to opisati, da mi je žao da se rastajem s ovim životom – priča Razija Hadžimulić, koja je kazala da je zdravim i opuštenim načinom života došla u ove godine.

Svirao gitaru

Osmijeh joj je posebno obasjao lice kada se sjetila muža s kojim je živjela više od 50 godina.

- Muž mi je bio divan, lijepo je pjevao i svirao gitaru. Imao je u to vrijeme motor s prikolicom i svi smo zajedno išli u Italiju, na izlete. Svake subote hodali smo po Jugoslaviji. Nikad mi nije bilo žao što sam se rano udala, iako su roditelji bili na mene ljuti godinu. Tek nakon godine pozvali su nas u goste i tada smo se pomirili – rekla je Hadžimulić.

Serenada pod prozorom 

Razija Hadžimulić prisjetila se i nekih trenutaka tokom zabavljanja s mužem, tadašnjim momkom.

- Kako je divno svirao gitaru i pjevao, dolazio mi je na prozor da mi pjeva serenadu. Kad on otpjeva pjesmu, ja sam onda u znak zahvalnosti upalila i gasila svjetlo – rekla je Hadžimulić.


Hadžimulić: Više od 400 godina u Sarajevu

Dobar i cijenjen službenik

Razijin sin Emir kazao nam je da su porodice Lipa i Hadžimulić više od 400 godina u Sarajevu. Ispričao nam je da je njegova majka pet godina bila službenica u banci te da je nakon toga prešla u preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, odakle je i otišla u penziju. Dodaje da je bila dobar i cijenjen službenik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.