STARO SARAJEVO

Vječni rivalitet memli i sunčane strane

Pogled s memli na sunčanu stranu

Piše: A. T.

8.4.2019

Sarajevo ima svoju rijeku, rijeka ima svoje obale, a obale imaju svoje jalijaše, koji ime dobiše po riječi „jalija“, što znači obala. Nekako se uvijek pitamo koja je koja strana, a valja znati da se određuje pogledom nizvodno. 

Šale i dosjetke

Kada se okrenemo nizvodno, desna obala je s desne, a lijeva obala s lijeve strane. Upravo kod nas postoji jedan tihi rivalitet između desne i lijeve strane grada, priča nam Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Desna strana poznata je i kao sunčana, a lijeva je još od davnina prozvana memli stranom.

- Radi se o strani koja pokriva prelijepi prostor padina Trebevića od Hrida, Hrvatina, Bistrika, Soukbunara,... S obzirom na to da je južna strana zatvorena olimpijskom planinom, Trebević joj pravi hlad. Cijela vizura tih naselja okrenuta je prema sjeveru i ta je zahlada sasvim normalna i očekivana – kaže Garibija.

Ističe da upravo zbog te osunčanosti i hladovine nastadoše kod stanovnika Sarajeva mnoge priče i rivalstva koji su nanizani godinama.

Stanovništvu lijeve obale taj je termin često smetao, pa je uvijek tinjalo rivalstvo i padala su prepucavanja po kafanama, s različitim šalama i dosjetkama.

- S memli strane ljudi su bili malo hrabriji, a to se najviše pokazivalo na obalama Miljacke, u takmičenju u skokovima u rijeku, ali i u alpinizmu. Nije nimalo čudno što su članovi porodice Šero s Hrida bili prepoznatljivi po osvajanju stijena oko Sarajeva i lahkoći osvajanja Babinog zuba, i to u čarapama – dodao je Garibija.

Blizina Trebevića

Objašnjava da je na padinama Soukbunara nastajalo i skijanje te da je upravo blizina Trebevića, kao i prirodna hladovina, stanovnicima lijeve strane Miljacke davala posebnu hrabrost.

- Čak je i Bašeskija u više navrata posebno spominjao tu stranu, a poznato je i da se snijeg na desnoj strani već uveliko otopi dok ga na lijevoj još bude, nekad i do kasno u proljeće – navodi Garibija.

Ujedinjeni u fudbalu

Ono u čemu su stanovnici i sunčane i memli strane posebno ujedinjeni i nije se gledalo odakle su jeste fudbal. Na lijevoj strani su Grbavica i Željin stadion, a na desnoj, osunčanoj su Koševo i Sarajevo. Tu je rivalitet po osnovu strane uvijek prestajao, a počinjalo je rivalstvo između navijača Želje i Sarajeva, bez obzira na stranu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.