RESTAURACIJA

Nastavlja se sanacija srednjovjekovne tvrđave Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša

S. K.

8.4.2019

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović i načelnik općine Ilijaš Akif Fazlić potpisali su danas sporazum o finansiranju nastavka radova na sanaciji i zaštiti Starog grada Dubrovnika, srednjovjekovne tvrđave na području naselja Višnjica i nacionalnog spomenika BiH.  

Ministarstvo je osiguralo 60.000 KM, a Općina 30.000 KM za istražne i hitne konzervatorske radove, kao i stručni nadzor, te sanaciju južnog perimetralnog zida između istočne i južne kule te srednjovjekovne građevine.

- U posljednjih nekoliko godina započeti su radovi na revitalizaciji pojedinih dijelova povijesne jezgre Starog grada. Zadovoljstvo nam je da se mogu nastaviti, i to zahvaljujući Vladi KS i resornom ministarstvu koji su prvi put izdvojili sredstva za ovaj projekt. Nadam se da će u narednom periodu biti više angažmana i sredstava kako bismo došli do završne tačke kada će projekt obnove povijesne jezgre biti završen - naveo je Fazlić.

Projekt restauracije i konzervacije srednjovjekovnog grada je od izuzetnog značaja za BiH, ali i donosi brojne benefite s turističkog i ekonomskog aspekta, naglasio je Filipović.

 - Stari grad Dubrovnik svjedoči o postanku Bosne, o pravima definiranim u Povelji o slobodi kretanja roba i ljudi u srednjovjekovnoj Bosni, kada je bio i njen stolni grad i ispostava dubrovačkih trgovaca, ali i drugim značajnim historijskim faktima - dodao je.

Prošle godine godini završeni su radovi na istočnoj kuli tvrđave. 

Sredstvima koja su osigurana današnjim sporazumom počinje prva faza restauracije južnog perimetralnog zida koji će povezati južnu i istočnu kulu. Nakon što se okonča i restauracija južne kule, ovaj lokalitet bi mogao biti stavljen u turističku ponudu Grada Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.