SARAJEVO

Druga gimnazija uvjerljivo najbolja na takmičenjima iz matematike

Najbolji u konkurenciji prvih razreda je Boris Stanković, drugih Sandro Paradžik i trećih Faik Tahirović

Učenici Druge gimnazije najbolji u matematici

Piše: A. Š.

10.4.2019

Nakon što su ostvarili uvjerljive pobjede na kantonalnom, pokazali najbolje rezultate i na federalnom takmičenju, učenici Druge gimnazije Sarajevo vrijedno se pripremaju za državno takmičenje iz matematike za učenike srednjih škola koje će se održati početkom maja. 

Od ukupno četiri kategorije učenici Druge gimnazije Sarajevo slavili su u tri, i to u konkurenciji prvih razreda Boris Stanković, drugih Sandro Paradžik i trećih razreda Faik Tahirović. 

Profesori Amar Bašić, Emir Kalajdžija i Emira Omeragić iskazali su zadovoljstvo obavljenim pripremama i ostvarenim rezultatima i izrazili nadu da će učenici Druge gimnazije Sarajevo biti jednako uspješni i na državnom takmičenju. 

Boris Stanković, učenik prvog razreda, ostvario je nevjerovatan uspjeh i plasman na Balkansku matematičku olimpijadu (BMO) nakon što je u konkurenciji 20-ak najboljih mladih matematičara Bosne i Hercegovine (učenici od prvog do četvrtog razreda) osvojio izvanredno drugo mjesto na izbornom takmičenju. 

Boris je na taj način ostvario historijski uspjeh jer je postao tek treći učenik naše države koji se na BMO plasirao kao učenik prvog razreda, a ujedno je prvi iz Druge gimnazije Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.