SAZNAJEMO

Građani će znati za svaku marku koja se isplati za 25.000 službenika

Pozitivno mišljenje Agencije da podatke koje smo predvidjeli za javnu objavu u potpunosti u skladu sa zakonom i u javnom interesu da budu objavljeni, rekla Brčić

Brčić: Podaci i o komisijama

Piše: A. TABAK

12.4.2019

Registar s imenima i prezimenima 25.000 uposlenih u javnim ustanovama i institucijama, kao i podacima o njihovom radnom mjestu, stručnoj spremi i plaći bit će dostupan svim građanima naredne sedmice.

 Druga faza

Kazala je to za „Avaz“ ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić istakavši da je, osim ovih podataka, softverskim rješenjem predviđeno da u drugoj fazi budu uneseni i podaci o naknadama koje primaju uposlenici.

- Odmah nakon objave Registra tražit ćemo podatke o naknadama i članstvu u komisijama koje jednim dijelom već imamo kroz Registar imenovanih lica, ali ne u potpunosti, tako da ćemo ići s dopunom. Softverski smo već predvidjeli taj segment, tako da će biti potrebno da se samo dostave i popune podaci – rekla je Brčić.

Ističe da su prilikom formiranja Registra ogroman otpor imali od dijela akademske zajednice i preduzeća komunalne privrede, koji su se čak obraćali i Agenciji za zaštitu ličnih podataka.

- Međutim, mi smo dobili pozitivno mišljenje Agencije da je objava podataka koje smo mi predvidjeli Odlukom o uspostavi registra u potpunosti u skladu sa zakonom i u javnom interesu da budu objavljeni – rekla je Brčić.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je inače pokrenuo ovu inicijativu, kazao je da je logično da u registar budu unesena sva primanja uposlenika osim plaće.


Konaković: Zarađivali više od plaće

 Sva primanja


- Postoji dosta ljudi koji su po nekim drugim osnovama zarađivali više od plaće. Tražit ćemo da u Registru budu objavljena sva primanja svih nas. Svaka marka koja se iz budžeta plaća za prekovremeni rad, komisije, treba biti predmet javne informacije koju građani moraju znati – rekao je Konaković.

Višestruka je korist


Konaković je istakao da će uz pomoć Registra moći pratiti broj uposlenih, zapošljava li neka vlast te daje moratorij efekta.

- Višestruka je korist Registra. A sigurni smo da je to dobro jer je SDA zbog veoma nervozna. Tako da znamo da je to bio pravi potez – rekao je Konaković.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.