PROJEKTI

Kada će početi izgradnja pruge Ilidža - Hrasnica: Cijena sa 22 „skočila“ na 46 miliona maraka!

Ne znam zašto je neko obećavao ranije i davao informacije kada se još ne zna ni koliko tačno košta, rekao je Šteta

Dio puta gdje je predviđena gradnja pruge

Piše: A. Š. – N. G.

15.4.2019

Uprkos brojnim najavama o izgradnji tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica, još nije poznato kada će radovi početi. Vrijednost projekta na početku je iznosila 22, da bi kasnije porasla na 46 miliona maraka!

 Revizija projekta

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta kazao je da je projekt na eksternoj reviziji.

- Ne znam zašto je neko obećavao ranije i davao informacije kada se još ne zna ni koliko tačno košta. Možemo pričati samo o datumu kada ćemo znati koliko košta ta pruga. Do 18. aprila napravit će određene korekcije i vratiti projekt pa ćemo znati cijenu pruge, stajališta i svjetlosne signalizacije – rekao je Šteta.

Dodao je da bi cijena od 46 miliona KM mogla biti nešto manja, te da će nakon 18. aprila s Općinom Ilidža dogovoriti sljedeće korake.

Načelnik Senaid Memić potvrdio je za „Avaz“ da je u toku revizija izvedbenog projekta.

Međunarodni poziv

- Do kraja mjeseca očekujemo završetak revizije, a tada ćemo saznati procjene i koliko novca je potrebno. Nakon toga, raspisat ćemo međunarodni poziv za izgradnju, jer ne očekujemo spremnost domaćih izvođača. Počinjemo i prikupljanje sredstava za ovaj projekt – istakao je Memić.

Općina ne radi planski

Nezavisni kandidat u OV Ilidža Mirsad Madeško kazao je da je Općina odbila njegovu inicijativu za transparentnost upravljanjem i provođenjem projekta.

- Predviđanja o cijeni ovog projekta iz Općine bila su između 10 i 15 miliona, a kao što vidite iz medija, to je 46 miliona KM. Ovo je još jedan od pokazatelja da Općina ne radi planski niti sistematski. Ovakvim načinom planiranja i gradnje neće biti tramvaja ni u narednim godinama – rekao je Madeško.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.