POSJETE

Cijene niže i do 90 posto, penzioneri najčešći kupci

Može se pronaći dehidrirana hrana, grickalice, slatkiši...

Ovakva vrsta prodavnice za sada samo u glavnom gradu

Piše: D. BAŠIĆ

17.4.2019

Paprene cijene na pijacama, u trgovinama i tržnim centrima natjerale su brojne građane da hranu, kozmetiku i higijenske potrepštine kupuju u jedinoj „Food Outlet“ radnji u Bosni i Hercegovini, koja se nalazi u Sarajevu.  

Cijene u ovom objektu uglavnom su dvostruko niže nego u drugim prodavnicama, a najčešći kupci su penzioneri. Riječ je o proizvodima s greškom, kojima je oštećeno pakovanje ili kojima uskoro istječe rok.  

Domaći proizvodi

Naša ekipa posjetila je jučer ovu radnju, a neki od kupaca koje smo zatekli kazali su nam da su posebno zadovoljni zbog niskih cijena.

- Dječije pelene su u pola cijene u odnosu na tržne centre. Šamponi za kosu, deterdženti za suđe također su vrlo jeftini. Ovdje kupujem redovno, a nadam se da će ovakvih prodavnica biti više – kazala nam je jedna Sarajka.

Piljić-Alić: Planirali napustiti BiH

Vlasnica ove radnje je Nikolina Piljić-Alić i s porodicom je htjela napustiti BiH i otići u Australiju, jer godinama nisu mogli naći zaposlenje. Istraživanjem životnog standarda u Australiji i cijena osnovnih prehrambenih namirnica, otkrili su prodavnice ovog tipa.

- Kada smo krenuli da se bavimo ovim poslom, uopće nismo imali puno proizvoda. Nažalost, još imamo problem s nabavkom robe pojedinih kompanija, pogotovo kada je riječ o domaćim proizvođačima. Kod nas se ne može kupiti roba s isteklim rokom, jer je to zakonski zabranjeno - kazala je Piljić-Alić.

U ovoj prodavnici neki proizvodi su jeftiniji i do 90 posto. Građani mogu pronaći dehidriranu hranu, grickalice, slatkiše, mliječne i mesne proizvode, kozmetiku i hemijska sredstva.

Veće količine

- Roba kojoj je istekao rok može se najnormalnije koristiti, jer nije pokvarena. Kada imamo veće količine te robe, nastojimo je podijeliti socijalno ugroženim porodicama, ali sarađujemo i s nekoliko udruženja iz Sarajeva - istakla je Piljić-Alić.

Uskoro i na drugim lokacijama

- Kada smo tek otvorili radnju, samo jedna firma pristala je da nam pošalje robu, uz mogućnost naknadnog plaćanja. Radnju smo otvorili s dvije kompanije s kojima smo sarađivali. Sada radimo s oko 40 proizvođača i uvoznika. Uskoro planiramo otvaranje prodavnica i na još nekoliko lokacija – rekla je Piljić-Alić. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.