APSURDI Predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području KS

Objavljeni podaci o imenima i plaćama zaposlenih u javnom sektoru, no ne možete ih vidjeti

Iako su kazali da te podatke građani mogu pronaći na stranici AntiCorrupiKS, ova stranica danas nije bila u funkciji

A. T.
18.04.2019 12:34

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizirao je danas press konferenciju na kojoj je predstavljen Registar zaposlenih u javnom sektoru na području KS. Registar su predstavili šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić, a govorili su i čelnik Skupštine KS-a Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton.

U dostupnoj bazi podataka  nalazi se više od 20.000  imena i prezimena zaposlenih u javnom sektoru, kao i imenovanih osoba na funkcijama izvršne i zakonodavne vlasti KS. Od danas javnost će imati  uvid u neto plate zaposlenih, porijeklo imovine, poticaje, inspekcijske nadzore, koncesije... Iako su kazali da te podatke građani mogu  pronaći na web stranici AntiCorrupiKS, ova stranica danas nije bila u funkciji. 

Premijer Forto kazao je da trenutno imaju oko 17.000  ljudi u sistemu, a da bi na kraju trebalo da bude više od 20.000 imena i prezimena u registru. 

- Nedostaju neki iz tehničkih razloga, kao što je KCUS, ali on možda i nije iz tehničkih razloga. U onom trenutku kada svi, koji su u javnom sektoru, prepoznaju da je javni interes ono što treba da bude vodilja u radu onda ćemo imati prave i veće iskorake u borbi protiv korupcije -  rekao je Forto.

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Vlade KS zadužen je za uspostavu, održavanje i ažuriranje registra.

Šed Ureda za borbu protiv korupcije Eduan Kafedžić kazao je kako su svakodnevno na prvoj liniji fronta da dođu  do podataka.

-  Danas predstavljamo novi tehnološki koncept u borbi protiv korupcije. Naš tim je samostalno izradio ovaj softver koji će raditi na borbi protiv korupcije - rekao je Kafedžić. 

Komentari

NA VRH