POSJETE

Konaković: Rad ANU ne smije nikada doći u pitanje

Fena

22.4.2019

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković i ministrica obrazovanja, nauke i mladih Zineta Bogunić posjetili su danas Akademiju nauka i umjetnosti (ANU) BiH, gdje su ih domaćini, predvođeni predsjednikom ANU Milošem Trifkovićem, informirali o djelovanju Akademije i projektima koje realiziraju. 

I nakon presude Suda BiH da je državna institucija, državni organi nikada nisu riješili status Akademije, nisu preuzeli pravo osnivača i samim tim i finansiranje, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Njen rad već godinama podržava i finansira Kanton Sarajevo prepoznajući naučni značaj i državotvornost njenog postojanja.

- Nas zanima BiH kao država svih naroda, naše članstvo to i oslikava. Želimo se održati i kao centar naučnoistraživačkog rada i u svim datim okolnostima, mi se i razvijamo, povećavamo naše članstvo i pokrećemo nove projekte. Hvala KS što nam stvara mogućnosti da radimo i stvaramo, nadamo se i dalje takvoj saradnji – poručio je akademik Trifković. 

Istakao je da je institucionalno pamćenje u BiH katastrofalno te najavio da ANU želi uspostaviti jednu stalnu postavku naše naučne i umjetničke baštine kao začetka budućeg muzeja u kojem se ima mnogo toga izložiti i pokazati.

Nastavak podrške radu ANU iskazao je Konaković, koji je naglasio da Kanton Sarajevo, u kontinuitetu, bez obzira na promjene vlasti, ne prekida svoju finansijsku podršku.

- U nama ćete uvijek imati zagovarače vašeg opstanka i djelovanja. Ne smijemo dopustiti da se vaš rad dovede u pitanje. Nažalost, institucije države nisu vas dovoljno zaštitile i mi smo preuzeli tu ulogu. Podržavam stav akademika Trifkovića da Kanton ne koristi dovoljno vaša znanja, istraživanja i konsultacije i vjerujem da ćemo to na obostrano zadovoljstvo mijenjati - istakao je Konaković.

U ovogodišnjem budžetu KS za nauku i istraživanje planirano je 2,9 miliona KM.

Pod okriljem Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih, Akademija sa svojim članovima učestvuje i u kreiranju kriterija za njihovo dobivanje. 

Kako je kazala ministrica Bogunić, svojim ozbiljnim istraživanjima koja su povezana i u funkciji strategije razvoja Kantona ANU uvijek može aplicirati na ova sredstva, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.