SARAJEVO

Neće se rušiti austrougarske zgrade

"Pozorišna kafana“ bit će ponovo izgrađena

Raščišćavanje građevinskog zemljišta. J. Bešić

J.B.

27.4.2019

U ulici Hamdije Kreševljakovića u općini Centar prije petnaestak dana počelo je rušenje objekata radi izgradnje moderne stambeno-poslovne zgrade. 

Kako su kazali iz Općine, stare austrougarske zgrade neće se rušiti, već će se raditi fasada i nadogradnja u modernom stilu.

Rekonstrukcija zgrada planirana je Regulacionim planom „Čobanija“, lokalitet „Pozorišna kafana – restoran Dva ribara“, koji je usvojilo Općinsko vijeće Centar na sjednici 30. marta.

Izmjenama i dopunama Regulacionog plana koje tretiraju lokalitet površine 0,4 hektara zadržat će se postojeća građevinska linija prema ulicama Čobanija, Hamdije Kreševljakovića i šetnici. 

Predviđena je rekonstrukcija i nadziđivanje pojedinih objekata, te sprečavanje propadanja. 

Izvođači radova su obavezni zadržati kompletnu vanjsku fasadu s kulama, koja će biti revitalizirana i restaurirana.

„Pozorišna kafana“ bit će ponovo izgrađena. Postojeći objekti s lijeve strane ulice Čobanija bit će rekonstruirani, s tim da će prizemlje i prvi sprat biti u izvornom obliku te će biti izvršena nadogradnja u modernom stilu.

Na ovom lokalitetu je planirana i izgradnja parking i garažnih mjesta u okviru stambeno-poslovnog objekta, a prilaz je planiran iz ulice Hamdije Kreševljakovića.

Zavod  za planiranje razvoja KS uradio je izmjene i dopune Regulacionog plana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.