SARAJEVO

Posao za 1.571 osobu s evidencije nezaposlenih

U narednih 30 dana poslodavci dužni raspisati konkurse

Sa današnje pres konferencije. T. Saletović

Piše: N.G.

26.4.2019

U prostorijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo jutros je upriličeno potpisivanje ugovora sa poslodavcima koji ispunjavaju uvjete iz Javnog poziva po Programu sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve" i Programu sufinansiranja zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom. Za učešće u ova dva programa ukupno je izdvojeno 10.920.272 KM.

Vršilac dužnosti direktora Službe Muhamed Bekto kazao je da će na ovaj način biti zaposlena 1.571 osoba sa evidencije nezaposlenih. Prema Programu "Posao za sve", angažirat će 771 nezaposlenu osobu na šest mjeseci sa plaćom od 700 KM, dok će prema Programu pripravnika biti zaposleno 800 osoba visoke i više stručne spreme sa evidencije nezaposlenih na 12 mjeseci, sa mjesečnom plaćom od 800 KM.

Bekto je naglasio da je ugovor danas potpisao sa 941 poslodavcem javnog i realnog sektora sa područja KS.

Prema njegovim riječima, javni pozivi za programe objavljeni su u februaru, a poslodavci su dužni u naredih 30 dana raspisati konkurse za prijem radnika.

Novinarima su se obratili i neki od poslodavaca koji su istaknuli zadovoljstvo zbog učešća u programima zapošljavanja te naglasili da na ovaj način mogu doći do kvalitetne radne snage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.