NOVI GRAD

Kafić u Centru „Safet Zajko“ u dubiozi 110.000 maraka

Kino „Novi Grad“ i dvorana „Ramiz Salčin“ ostvarili manje prihode

Kafić u Centru „Safet Zajko“ kojim gazduje preduzeće „Lokom“

Piše: A. TABAK

27.4.2019

Izvještaj o finansijskom poslovanju novogradskog preduzeća „Lokom“ za prošlu godinu koji je predstavljen na sjednici Općinskog vijeća naišao je na brojne kritike vijećnika. Kafić koji posluje s gubitkom od 110.000 KM, poljoprivreda na pozitivnoj nuli, veliki broj uposlenika, samo je dio onoga na šta su vijećnici imali zamjerke.

Sportski sektor

Iako se direktor ovog preduzeća Razim Duraković pohvalio kako su organizirali veliki broj turnira u raznim sportovima, šef Kluba vijećnika SBB-a Ifet Mahmutović kazao mu je da te turnire nije organizirao „Lokom“ te da je samo klubovima ustupio prostor.

Mahmutović je, također, tražio informacije o tome koliko je uposlenih u „Lokomu“ te koliko ljudi iz oblasti sporta radi u sportskom sektoru.

- Mnogi sportski objekti su neodrživi i posluju negativno. Dobro bi bilo da je to u analizi navedeno. U ovom izvještaju nisam vidio koliko su iskorišteni kapaciteti sportskih objekata – rekao je Mahmutović.

Vijećnik SDP-a Sanjin Saračević pitao je šta znači prosječan broj uposlenika. Iako je u izvještaju navedeno da su uposlena 93 čovjeka, on je kazao da je u „Lokomu“ 101 radnik te da ga zanima jesu li provedeni konkursi i na koji način su primljeni ti ljudi.

- Prema izvještaju, ovo preduzeće nema viziju za naredni period. Stoga je potrebno razmotriti strategiju „Lokoma“ jer se ne bavi onim zbog čega je osnovan – rekao je Saračević.

Ibrahim Obhođaš, vijećnik Naše stranke, istakao je da je finansijski izvještaj štur te da podsjeća više na slikovnicu s obzirom na to da se u njemu nalazi najviše fotografija. Duraković mu je na to odgovorio da slika govori više od 1.000 riječi.

Obhođaš se osvrnuo i na prihode ovog preduzeća, koji iznose više od dva miliona KM, naglasivši da jedva mogu izmiriti plaće uposlenika, za koje se izdvaja više od milion maraka. Također je kazao kako je alarmantna činjenica da je kafić u Centru „Safet Zajko“ u minusu 110.000 KM.

Ono što je zabrinulo vijećnike, posebno Amelu Topuz iz Naše stranke, je podatak da su kino „Novi Grad“ i dvorana „Ramiz Salčin“ ostvarili manje prihode nego ranije.

Prljava voda

Vijećnik Samir Čajić (SBB) je ukazao i na problem odlaganja smeća na fontanama, kao i prljave vode koja teče. Tražio je da se olakša pripadnicima boračke populacije kada je u pitanju korištenje usluga u objektima kojima gazduje „Lokom“.

No, i pored brojnih kritika na račun „Lokoma“, Vijeće je usvojilo izvještaj.

Na vlastiti zahtjev dužnosti je jednoglasno razriješen predsjednik Općinske izborne komisije Elvir Resić, a zbog isteka mandata razriješena su i tri člana.

Raspala se većina u Vijeću

Općinsko vijeće nije usvojilo odluku kojom je dopredsjedavajući Vijeća Elvis Hodžić (BOSS) trebao biti profesionalno angažiran na toj poziciji s redovnom plaćom umjesto paušala. Hodžić je kazao da je do sada taj posao radio volonterski, a da ubuduće želi biti plaćen. Međutim, to mu nije pošlo za rukom, a usput je i najavio prelazak u SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.