ZAGONETKA

Gdje se krije direktor Samir Turković

Svaki trag direktoru se gubi prije mjesec, nakon što je Vlada 29. marta pokrenula proceduru za njegovu smjenu i čim je saznao za to, otišao je na odmor i bolovanje

ZZO u narednom periodu dobiva novu upravu

Piše: S. MUHIĆ

26.4.2019

Niko u Kantonu Sarajevu zvanično ne zna gdje je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS Samir Turković (SDA). Traže ga poštari, njegove kolege iz Zavoda, Ministarstvo zdravstva, Vlada KS... Još aktuelnom direktoru Zavoda, međutim, ni traga ni glasa.

Dobio rok

Turkoviću se svaki trag gubi prije gotovo mjesec, nakon što je Vlada na sjednici održanoj 29. marta pokrenula proceduru za njegovu smjenu. Čim je saznao za to, otišao je na odmor i bolovanje.

- Ministarstvo zdravstva Turkoviću je u Zavod poslalo obavještenje o tome da je pokrenuta procedura njegove smjene i dalo mu rok od osam dana da se izjasni o toj obavijesti. Međutim, iz Zavoda su kazali da je direktor na godišnjem odmoru te da će mu tu obavijest poslati poštom. No, poštari ga nikada nisu našli na adresi, a nije se javljao ni na obavijesti koje su mu ostavljali na vratima. Očito izbjegava da primi obavijest o pokretanju smjene – rekao je naš izvor u Vladi KS.

Na pitanje zašto bi ovo radio, naš sagovornik tvrdi da Turković na ovaj način pokušava izbjeći smjenu. No, to mu neće uspjeti, a posebno zbog činjenice da je već imenovan i novi v. d. Upravnog odbora na čelu s Milanom Dunovićem.



Faksimil dokumenta u kojem se navodi da ni u Zavodu ne znaju gdje im je direktor

Vlada zdravstvom

- Turković ne želi otići s jedne od najutjecajnijih i najmoćnijih pozicija u Kantonu. S budžetom od oko 410 miliona maraka, on kao direktor vladao je zdravstvom, određivao koliko će kojoj bolnici ili zavodu dati novca. Zbog toga je na sve spreman samo da taj utjecaj ne izgubi – rekao je naš izvor.

Turković će, kako tvrdi naš izvor, vrlo teško izbjeći smjenu. Njegov nasljednik, od kojeg se očekuje da mnogo bolje vodi Zavod, novi vršilac dužnosti direktora ZZO-a mogao bi vrlo brzo biti imenovan.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.