TAKMIČENJA Idejna rješenja predstavljena na Kovačima

Ema Čaluk i Nadija Borovina osvojile nagradu za najbolje solarno drvo

Nagrađene sa 2.500 maraka

A. Š.
27.04.2019 17:56

Ema Čaluk i Nadija Borovina ponudile najbolji izgled i dizajn

Najbolje idejno rješenje dizajna solarnog stabla jučer su na javnoj prezentaciji u Multimedijalnom centru na Kovačima ponudili Ema Čaluk i Nadija Borovina, koje su nagrađene sa 2.500 KM.

Komisiju koja je imala zadatak da zajedno s publikom odabere najbolji projekt činili su stručnjaci iz oblasti mašinstva, arhitekture i elektrotehnike Kemal Hanjalić, Hasan Ćemalović i Meliha Selak, te Bogić Bogićević kao osoba iz javnog života. Za člana komisije planiran je i načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić, ali zbog iznenadnog putovanja nije bio u mogućnosti prisustvovati programu. 

Haris Čapelj, vođa projekta „Modern Renewables - Brighter Future“ i predsjednik IEEE udruženja studentskog ogranka Univerziteta u Sarajevu, kazao nam je da je ovo nastavak starog projekta te da im je bio cilj uključiti sve studente da ponude svoj dizajn solarnog drveta koje će građanima služiti i kao punjač za mobitele, tablete...  

Istakao je da je bio raspisan i javni poziv, na koji se odazvalo 15 ekipa s idejnim rješenjima te da je samo njih šest ušlo u uži krug.

Solarno drvo bit će postavljeno na trgu Alije Izetbegovića u blizini Ekonomskog fakulteta. 

  • U komisiju su bili  Hanjalić,  Ćemalović,  Selak, Bogićević
    U komisiju su bili Hanjalić, Ćemalović, Selak, Bogićević Foto: (S. Saletović)

Komentari

NA VRH