PRAZNICI

U Sabornoj crkvi u Sarajevu služena sveta arhijerejska liturgija: Oprostimo jedni drugima

Našu vaskršnju radost i punotu praznika, a vjerujem i svih vas, muti i kvari teška situacija, kako naših vjernika tako i ostalog naroda

Fena

28.4.2019

S današnje liturgije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+18

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vaskrsa u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu.

Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša u kratkoj poruci nakon liturgije poslao je poruke mira i molitve za oprost grijeha.

- Nažalost, i dalje smo suočeni s mnoštvom iskušenja i nevolja, s terorizmom, ratovima, i oduzimanjem ljudskih života širom zemljinog šara. Plač i agonija žrtava koji do nas dopiru najvećom brzinom, putem savremenih sredstava komunikacije, ranjavaju naša srca - rekao je Tupeša.

Pozvao je na mir, ljubav i pomirenje, kao i na preispitivanje vjere.

Pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja u kojoj je, između ostalog, pozvao pravoslavne hrišćane na praštanje i pomirenje.

Irinej je u poslanici istaknuo da je Vaskrs praznik nad praznicima, praznik pobjede vjere i života nad smrću, praznik vaskrsenja Hristovog, ljudske prirode i svakog čovjeka.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom ranije je iz sjedišta Mitropolije u Sarajevu uputio vaskršnju poruku u kojoj je, između ostalog, naglasio da Vaskrs nije samo praznik radovanja i veselja već i naše odgovornosti.

- Našu vaskršnju radost i punotu praznika, a vjerujem i svih vas, muti i kvari teška situacija kako naših vjernika tako i ostalog naroda, koji s nama živi i preživljava, na momente, i teške trenutke naše realnosti. Svi smo zabrinuti i razočarani pojavljivanjem nebrige i neodgovornosti onih kojima smo poklonili povjerenje da vladaju i upravljaju ovom državom - naglasio je Hrizostom.

Hrišćani danas obilježavaju Vaskrs po Julijanskom kalendaru, hrišćanski praznik koji simbolizira pobjedu života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavi Vaskrsa prethodila je priprema višesedmičnim postom. Pravoslavni vjernici najprije je počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje - sjedinjenje s Bogom. Proslava Vaskrsa nastavlja se u krugu porodice, gdje posebnu radost (naročito djeci) predstavlja tucanje šarenim vaskršnjim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Јaje je simbol rađanja života.

Vaskrs se slavi tri dana, tokom kojih se pravoslavci pozdravljaju sa Hristos vaskrse, uz otpozdrav - Vaistinu vaskrse. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista najstariji je hrišćanski praznik i praznuje se još od prvih vremena hrišćanstva.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.