SARAJEVO

Zamjenik direktora CIA-e Von Bišop popio Mušinu kafu s Baščaršije

Nismo mnogo pričali, sjedio je i uživao u kafi, kazao Burek

Burek ugostio mnoge poznate ličnosti. S. Saletović

Piše: D. BAŠIĆ

29.4.2019

Ko je bio u Sarajevu, a nije probao tucanu kafu i svratio u „Dibek“, na Mušinu kafu, kao da nije bio u šeheru. Tako je ovih dana kod Hajrudina Bureka, popularnog Banče, gost bio i zamjenik direktora CIA-e Von Bišop (Vaughn Bishop), koji je bio u službenoj posjeti Sarajevu.

Stari mlin

- Ambasada SAD obavijestila me da će doći. Ovo nije veliki prostor i nisu mogli svi stati. Kada je došao, odmah sam spremio tucanu kafu. Izgledao mi je dosta umorno. Nismo mnogo pričali, sjedio je i uživao u kafi nekih 30 minuta. Ulice su bile blokirane, više od 20 agenata i čuvara stajalo je ispred - kazao je Burek.

Hajrudin dodaje da je Bišopu kao uspomenu na ovaj grad poklonio stari mlin, kao simbol bh. tradicije.

- Kada sam im poklonio kafu i mlin, mnogo su se iznenadili. Nije očekivao poklon, ali sam po izrazu njegovog lica vidio da je sretan i zadovoljan otišao iz moje radnje. I to mi je najbitnije - ističe Banče.

Knjiga s posvetom

Na Mušinu kafu uvijek je dolazila sarajevska raja, ali tu su kafu popile i mnoge popularne ličnosti. Kafu su tu pili i nobelovac Ivo Andrić, Šaban Burhan, Eldin Huseinbegović, Ivo Josipović...

- Jednom prilikom poklonio mi je svoju knjigu Ivo Andrić s posvetom za kafanu i nas vlasnike. I danas ona zauzima posebno mjesto u mom domu - kazao je Banče.

Stogodišnja tradicija s Vratnika  

Burek ističe da je ovo nastavak stogodišnje tradicije s Vratnika, gdje je nekad bila najstarija sarajevska kafana. Muharem Bekrić Mušo kafanu je otvorio davne 1895. godine.

- Sve ove godine trudimo se da održimo kvalitet kafe i pružimo gostoprimstvo. Naša je kafa brendirani proizvod – kazao je Burek.


Poklonio Bišopu mlin za kafu. S. Saletović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.