PRES-KONFERENCIJA

Pojačana inspekcijska kontrola za vrijeme prvomajskih praznika

Vlada KS uputila apel poslodavcima da poštuju zakon za Dan rada

Forto uputio apel poslodavcima. A. Šahinović

Piše: A.Š.

29.4.2019

Vlada KS je na današnjoj pres-konferenciji na temu „Pojačan inspekcijski nadzor za vrijeme prvomajskih praznika“ uputila apel poslodavcima da poštuju zakon te da po mogućnosti ne rade za prvomajske praznike. U slučaju da radnici rade za vrijeme praznika, što nije zabranjeno zakonom, moraju biti adekvatno plaćeni.

Premijer Edin Forto uputio je poseban apel vlasnicima trgovina i napomenuo da će kantonalne inspekcije vršiti pojačane kontrole kako bi se uvjerile u ispravnost rada.

Fahir Halilović, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je da će inspekcijski nadzor biti pojačan u inspektoratima veterinarske, farmaceutske, tržišno-turističke, šumarske, komunalne, saobraćajne inspekcije te Inspekcije zaštite prirode.

Selmir Velić iz Inspektorata veterinarske inspekcije kazao je kako je u prethodnih nekoliko dana vršena kontrola rada nad nelegalnom trgovinom živom stokom.

- Do sada su zaplijenjeni 34 žive životinje i 607 kilograma junećeg i telećeg mesa. Ukupna procjena vrijednosti iznosi oko 11.000 KM. Aktivnosti će biti nastavljene i u narednim danima – rekao je Velić.

Glavna inspektorica Sanitarno-zdravstveno-farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Amela Babić kazala je kako će u narednim danima biti pojačana kontrola.

- Djelovat ćemo na sarajevskim izletištima. Vršit ćemo kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane i uvjete u kojima se ona prodaje – kazala je Babić.

Muvedeta Šetić iz Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite kazala je da radnik koji radi na dan praznika ima pravo na povećanu plaću.

- Provjeravat će se radno vrijeme radnika i jesu li njihova prava zadovoljena. Inspektorima će morati biti dostavljeni dokazi o povećanju plaća. U posljednja tri prvomajska praznika kontrolirano je oko 2.500 radnika – rekla je Šetić.

Na kraju je premijer Forto kazao kako Vlada KS želi zaštititi dobre poslodavce i suzbiti sivu ekonomiju te još jednom uputio apel da se poštuje zakon.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.