SARAJEVO

U Hanikahu otvorena izložba rukotvorina "Konya - Laleleri"

Fena

4.5.2019

S današnje izložbe - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Tradicionalna izložba rukotvorina K.E.C. „Konya – Laleleri“ otvorena je danas u Kuršumli medresi - Hanikah povodom obilježavanja Dana općine Stari Grad.

Radi se o izložbi rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom. Unikatni proizvodi koji su izloženi nastali su u radionicama Kulturno edukativnog centra "Konya Laleleri-Lale Lale Konye" u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja.

Kao i prethodnih godina izložbu je posjetio načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić koji je kazao da se uvijek pozitivno iznenadi unikatnim radovima koji su nastali u edukativnim radionicama Kulturno edukativnog centra "Konya Laleleri-Lale Lale Konye".

 - Ovo je već šesta godina kako u sklopu Dana Općine Stari Grad organizujemo ovu izložbu. Sve više vrijednih žena je uključeno u edukativne radionice Centra, što me zaista raduje - riječi su Hadžibajrića.

Nevresa Ahatović, predsjednica Kulturno-edukativnog centra "Konja Laleleri - Tulipani Konje" istakla je da Centar postoji 13 godina i da trenutno ima više od 500 polaznika, a da ih je dosad kroz Centar prošlo više od 3.000.

 - Većina radova su izabrani jer imamo veliki broj polaznika i nismo mogli izložiti sve što smo htjeli. Mogu reći da sam prezadovoljna profesionalnošću s kojom rade. Većinu radova oni žele da zadrže za sebe, ali ima i onih koje oni žele da prodaju - izjavila je Ahatović.

Izložba je otvorena do 9. maja, saopćeno je iz Pres-službe Općine Stari Grad.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.