RAZGOVOR

Ministar Ismir Jusko za "Avaz": Nastavljamo kupovati stanove boračkim porodicama

Prvi put pet kvadriplegičara dobilo lične asistente

Ministar Jusko: Dobra saradnja sa Službom za zapošljavanje KS

Piše: A. TABAK

5.5.2019

Lični asistenti za kvadriplegičare, dodjela stanova boračkoj populaciji, izgradnja centralnog spomen-obilježja svim poginulim borcima Armije RBiH i MUP-a na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović samo je dio projekata koje realizira Ministarstvo za boračka pitanja s ministrom Ismirom Juskom na čelu.  

Poznati poslodavac

Ministar Jusko nam je kazao da je i jedan od projekata koje je najavio na samom početku mandata i prekvalifikacija predstavnika boračke populacije kod poznatog poslodavca i njihovo zapošljavanje.

- Taj smo projekt realizirali u roku od dva mjeseca. Povukli smo 22 predstavnika ove populacije s biroa. Oni već kod poslodavaca završavaju edukaciju i odmah po završetku dobit će posao. Mi ćemo nastaviti s ovim programom jer nam je to jedan od prioriteta – dodao je ministar, istakavši dobru saradnju sa Službom za zapošljavanje i direktorom Muhamedom Bektom.

Jusko ističe i da je s ministrom za socijalni rad, politiku, raseljena lica i izbjeglice Malikom Garibijom i predstavnicima Službe za zapošljavanje dogovoreno da se na svim konkursima istakne da prednost ima boračka populacija.

Prvi put u KS, na osnovu molbe Udruženja paraplegičara i invalida, ističe Jusko, omogućeno je zapošljavanje pet ličnih asistenata koji bi im olakšali život.

- Već dva mjeseca taj program živi. Nakon godina čekanja našim ratnim invalidima koji su paraplegičari i kvadriplegičari omogućili smo da imaju asistente koji će im pomoći u svakodnevnim aktivnostima i koji žive s njima – rekao je Jusko naglasivši da se radi o pilot-projektu.

Stambeno pitanje

Također jedna od aktivnosti Ministarstva je rješavanje stambenog pitanja onih koji su već na listama.

- Ove godine dodijelili smo 16 stanova predstavnicima boračke populacije i vjerovatno ćemo ove godine kupiti još 30 do 35 stanova – rekao je Jusko.

U narednom periodu ministar planira podnijeti inicijativu Vladi kojom će tražiti da se djeca boračke populacije oslobode plaćanja školarine te da se naprave subvencije za njihovo školovanje.

Dnevno 7 do 10 razgovora 

Ministar Jusko kazao nam je da tokom dana ima 7 do 10 razgovora s pripadnicima boračke populacije.

- Dijapazon njihovih zahtjeva je izuzetno veliki. Najčešće se traži jednokratna pomoć koja ide za zdravstvene intervencije, obnovu kuća, za građevinski materijal, školovanje djece, za rješavanje stambenog pitanja... Mi nastojimo da udovoljimo svim zahtjevima, ali budžet je, nažalost, smanjen za nekoliko miliona KM, zbog čega su naše mogućnosti ograničene – istakao je Jusko.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.