UMJETNOST

Predstava "Ay, Carmela" u tvrđavi na Vracama, snažna poruka za mlade

Na prostoru Spomen-parka Vraca 15. maja, u organizaciji Grada Sarajeva i Sarajevskog ratnog teatra, bit će izvedena kultna sarajevska predstava

Sa današnje pres konferencije. J. Bešić

J. B.

6.5.2019

Povodom zajedničkog projekta Grada Sarajeva i SARTR-a danas je upriličena pres-konferencija, gdje je predstavljen program obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom.

Na prostoru Spomen-parka Vraca 15. maja, u organizaciji Grada Sarajeva i Sarajevskog ratnog teatra, bit će izvedena predstava "Ay, Carmela", kultna sarajevska predstava koja se izvodi već 20 godina. Predstava je nastala u produkciji SARTR-a 1999. godine te je ujedno jedna od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava ovog teatra.

Igranje predstave "Ay, Carmela" ima višestruko značenje u ambijentu Spomen-parka Vraca, koji je od austrougarske vone tvrđave pretvoren u stratište građana Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata. Odatle je u tom periodu deportovano 1.300 građana u koncentracione logore širom Evrope.

Imena 2.507 stradalih su uklesana u središtu kompleksa, među njima nalazi se ime Valtera Perića, dok se u atriju same tvrđave nalazi uklesano 9.091 ime žrtava rata koje su ubijene u Sarajevu i oko njega.

- Ova ideja je pokušaj oživljavanja Spomen-parka Vraca, koji je godinama zanemaren. Predstava će biti izvedena u na prostoru tvrđave, pod otvorenim nebom. To je odličan prostor za ovu predstavu, jer bez pobjede nad fašizmom ne bi bilo moguće ni Sarajevo, ni BiH, ni EU. Ovo izvođenje predstave posvećeno je potomcima, odnosno žrtvama čija su imena uklesana u Spomen-parku Vraca - kazao je Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Direktor SARTR-a Aleš Kurt prihvatio je poziv da se na simboličan način spoje predstava "Ay, Carmela" i Spomen-parka Vraca.

- Ovaj grad nema puno ambijentalnih umjetničkih događaja, kao što je slučaj ove predstave i snažne poruke koju ona odašilje i sam Spomen-park Vraca. To mjesto ima simboliku, koje treba reanimirati, a smatram da je ovo dobar put da se preko umjetničkih dešavanja mjesta poput ovoga povežu sa građanima. Geografski su smještena na interesantnim mjestima i trebali bi imati svoju svrhu i namjenu - kazao je Kurt.

Predstavu je režirao Robert Raponja, dok sjajno glumačko partnerstvo Selme Alispahić i Dragana Jovičića, koji afirmiraju sve vrijednosti glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i nepromijenjenim. Pored njih, u predstavi igra i Jasenko Pašić.

- "Ay, Carmela" je misija ne samo nas kao glumaca nego i SARTR-a jer je održala ideju u kojoj je SARTR nastao. Ona je krik umjetnika protiv fašizma koji se dešavao u njihovim životima ratne 1992. godine. Mislim da ne postoji strašnije, bolnije i značajanije mjesto da se odigra "Ay, Camela" nego Spomen-park Vraca. Značajno je da s tog mjesta pošaljemo poruku mladima - kazala je Selma Alispahić.

Dragan Jovičić naglašava važnost da se čuje glas umjetnika u ovom, kako on kaže, vremenu revizije historije.

- Osjećam dug prema svojim ujacima koji su dali svoje živote za oslobođenje Sarajeva, a i u borbi protiv fašizma. To je trenutak kada ću ja moći da zahvalim njima i svima onima čija se imena nalaze gore na Vracama - kazao je Jovičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.