PRIJEDLOZI

Most na Ilidži nazvati po Britancu koji se 1993. spalio zbog ignoriranja rata u BiH

Ako most dobije ovo ime, inicirat ću da se s obje njegove strane postavi info-tabla sa fotografijom i tekstom o Bamfordovom ljudskom djelu, radi čuvanja od zaborava, rekao je Avdić

Rok za izvođenje radova je 29. juli. A. Šahinović

Piše: A. ŠAHINOVIĆ

11.5.2019

Most na Ilidži kod centra OBI koji je oštećen usljed poplava 3. februara ove godine uskoro bi trebao biti potpuno izgrađen. Vrijednost projekta je 1.379.823.15 KM, a radove izvode preduzeća „Pont“ i „Porobić“.

Trenutno se obnavlja, a rok za izvođenje radova je 29. juli ove godine.

Most trenutno nema vlastito ime pa često biva nazivan "kod OBI-ja", jer se nalazi u blizini ovog tržnog centra.

Na posljednjoj sjednici OV Ilidža vijećnik Samir Avdić (SDP) predložio je da se most nazove po Grahamu Bamfordu, Britancu koji se žrtvovao s namjerom da skrene pažnju na žrtve agresije na BiH.

- Ako most dobije ovo ime, inicirat ću da se s obje strane postavi info-tabla sa fotografijom i tekstom o Bamfordovom ljudskom djelu, radi čuvanja od zaborava, a da se na nosećem stubu mosta postavi zastava naše zemlje u odgovarajućoj veličini – kazao je Avdić.

Bamford se 29. aprila 1993. godine u Londonu protestno spalio zbog rata u Bosni i Hercegovini i odbijanja britanskih vlasti da vojno interveniraju i zaustave rat.

- Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, čak i silom ako je potrebno. Sada je vrijeme da povratimo svoje međunarodno poštovanje. Britanska vojska ne smije biti tek počasna straža na masovnom pogrebu. Bosanske bebe, djeca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što i sami znaju da trebaju - daju im zaštitu, vojnu zaštitu. Ne smijemo više gledati to sa strane. Dosta je bilo spaljenih leševa iz bombardiranih zgrada - kazao je tada Bamford.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.