ODLUKE U skladu s Tarifnim sistemom

"Toplane Sarajevo": Do 2020. ugrađivanje individualnih mjerača potrošnje energije

Fena
12.05.2019 08:28

Foto: Ilustracija

U skladu s Tarifnim sistemom KJKP "Toplane Sarajevo" s metodologijom obračuna isporučene toplotne energije, koji je Vlada Kantona Sarajevo donijela sredinom avgusta 2016. godine, predviđeno je da se obračun i fakturisanje usluge isporuke toplotne energije za sve korisnike vrši na osnovu ukupno izmjerene utrošene energije na obračunskom mjernom mjestu, zajedničkom ili individualnom i to od 1. januara 2020. godine.

- U cilju stvaranja preduslova za prikupljanje, prijenos i provjeru mjernih podataka o potrošnji toplotne energije u objektima priključenim na toplifikacioni sistem KJKP "Toplane - Sarajevo" d.o.o., u prethodnom periodu je ugrađeno 1.400 zajedničkih mjerila toplotne energije - rečeno je Feni iz tog preduzeća.

Paralelno s ugradnjom zajedničkih mjerila, u objektima čiji je sistem jednocijevnog razvoda takav da omogućuje ugradnju individualnog mjerila toplotne energije, na zahtjev korisnika usluge, te u svim novoizgrađenim objektima ugrađeno je ukupno 4.450 individualnih mjerila, putem kojih se vrši obračun i fakturisanje naknade za grijanje (na osnovu očitane potrošnje), u skladu s važećim Tarifnim sistemom, naveli su iz Toplana.

Potpuna primjena Tarifnog sistema podrazumijeva da se objektima s ugrađenim zajedničkim mjerilom toplotne energije, za korisnike koji nemaju ugradjenja individualna mjerila/djelitelje kao osnova za obračun troškova energenata uzima očitano stanje na zajedničkom mjerilu toplotne energije, podijeljeno sa zbirom korisnih površina stambenog i/ili poslovnog prostora u objektu.

Kako su pojasnili, svakom korisniku usluge u prostoru bez ugrađenog individualnih mjerila/djelitelja, očitana potrošnja na nivou objekta (sa zajedničkog mjerila) za prethodni mjesec će biti fakturisana shodno pripadajućoj korisnoj površini stambenog ili poslovnog prostora.

Obzirom da je do 1. januara 2020. predviđena potpuna primjena Tarifnog sistema, sa svim tarifnim modelima iz Matrice tarifnih modela, u proteklih godinu dana se provode aktivnosti provjere mjernih mjesta i usaglašavanja baza podataka o tim mjestima s podacima o pripadajućim prostorima i korisnicima usluge, sve radi obezbjeđenja preduslova za obračun i naplatu toplotne energije na osnovu izmjerene utrošene energije. Te aktivnosti su nastavljene i u 2019. godini.

Individualno mjerilo utroška toplotne energije se može ugraditi u objektima čiji je sistem jednocijevnog razvoda. Postupak ugradnje Toplane provode na zahtjev korisnika, kazali su Feni iz ovog preduzeća.

Četiri osnovna faktora koji utiču na potrošnju toplotne energije su: vanjska temperatura zraka za vrijeme sezone grijanja, kvalitet toplotne izolacije objekta, kvalitet prozora i vrata u stanovima i stubištima, navike korisnika (visina temerature u protorijama, štednja energije).

Oglasi

Komentari

NA VRH