SKANDALOZNO

Ratno stanje u sarajevskom neboderu

Nakon što je utvrđeno da je upotreba jedinog postojećeg lifta opasna po živote, on je stavljen van funkcije do daljnjeg

A. TABAK

14.5.2019

Trg heroja 16: Neboder sa 21 spratom i 168 stanova u kojem ne radi lift - Avaz
Niko ne zna kada će lift proraditi - Avaz
Obavijest o stavljanju lifta van funkcije - Avaz
I bolesni sestra i brat Iman i Imran za koje smo jučer objavili apel za pomoć u liječenju primorani pješačiti s 15. sprata - Avaz
Ministar Filipović: Šta će poduzeti - Avaz
+1

Već peti dan stanari nebodera na Trgu heroja 16, koji ima 21 sprat i 168 stanova, proživljavaju pravu agoniju jer ne radi lift.

Skinuta peta sajla

Desetine bolesnih, starih, iznemoglih, male djece, među kojima su i sestra i brat Iman (5) i Imran (4), za koje smo jučer objavili apel za pomoć u liječenju, taoci su u svojim domovima, jer nisu u stanju pješačiti s visokih spratova. U nemogućnosti su otići ljekaru. Očajni ljudi situaciju upoređuju s ratnim stanjem!

Ovo je vjerovatno i jedina visokospratnica u glavnom gradu koja nema barem dva lifta. Stoga je postojeći preopterećen s obzirom na broj stanara, često se kvari, a ovih dana sve je kulminiralo nakon što je ustanovljeno da je njegova upotreba opasna po živote!

Etažni vlasnici formirali su peteročlani kućni savjet na zboru stanara. Došlo se do niza skandaloznih saznanja o dugogodišnjem lošem upravljanju ovom zgradom. U ime stanara resornom ministru prostornog uređenja Damiru Filipoviću obratila se članica kućnog savjeta Maja Gasal–Vražalica.

- Ustanovili smo da je peta sajla skinuta, ne znamo ni kada ni zašto, da se preostale četiri troše i da njihovo istezanje nije ravnomjerno, da je užetnjača u lošem stanju i tek nakon naše pobune, „Tehnoinspekt“ je izašao na teren i dao negativno mišljenje te zatvorio lift. Naši napori da nađemo kompromisno rješenje s firmom DVG, koja je zadužena za održavanje našeg lifta, propali su – navela je Gasal–Vražalica.

Do daljnjeg stoji

U slučaj je uključen i „Sarajevostan“ kao upravitelj, odakle je jučer saopćeno da lift do daljnjeg neće biti u funkciji zbog totalno lošeg stanja i dijelova koji se moraju naručiti.

- Za to vrijeme mi smo taoci u 21. stoljeću. Naš komšija koji je nedavno imao udar primoran je da se penje na 19. sprat sat. Naše starije komšije i komšinice danima ne izlaze iz stanova. Osobe s invaliditetom su zarobljene. U vrijeme ramazana kada mnogi poste, primorani su trpjet nasilje nad zdravim razumom – potcrtava Gasal-Vražalica.

Od ministra traže da ih stavi na listu prioriteta

Gasal-Vražalica predala je ministru Filipoviću molbu da se neboder na Trgu heroja 16 stavi u prioritet za sufinansiranje drugog lifta.

- Upoznati smo s programom Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS da imaju odobrena sredstva za sufinanciranje liftova. Ako neboder na Trgu heroja sa 21 spratom i 168 stanova nije prioritet, ne znamo ko onda jeste. Nadamo se da će ministar prepoznati hitnost rješavanja našeg slučaja, provjeriti finansijske i izvještaje knjige naloga te utvrditi ko je sve kriv u ovom lancu i nepoštivanju zakonom propisanih normi – ističe Gasal-Vražalica.


quote
<p><span style="background-color: initial;">Ministar Damir Filipović upoznat je i sa šokantnim podatkom da lift na Trgu heroja 16 za koji je Ministarstvo izdvojilo 131.000 KM punih 12 godina radi bez tehničke upotrebne dozvole!&nbsp;</span><br></p> <p><br></p>

Je li trebalo dozvoliti da neko strada i gdje je novac

- Kako je moguće da je „Tehnoinspekt“ tek na intervenciju stanara izašao na teren te ustanovio da je lift izvan svake propisane dozvole za rad? Dakle, trebalo se desiti da neko strada u liftu, pa da se nadležni uključe. Čemu onda upraviteljstvo i zakoni ako sami moramo ispitivati ispravnost lifta i pratiti tokove novca? Naša zgrada bilježi blizu 80 posto redovnih plaćanja za održavanje. Gdje je sve vrijeme išao naš novac, zašto se sve ovo desilo i čija je odgovornost što mi danas nemamo niti jedan lift – pita Gasal-Vražalica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.