ROĐENDAN Jedan od simbola duhovnog otpora agresiji

Tajna Sarajevskog ratnog teatra: Rodio se na današnji dan u 23:18

Godine 2003. Sarajevski ratni teatar SARTR je dobio Šestoaprilsku nagradu

A. Ču. - N. G.

U SARTR-u su odigrane mnoge kultne predstave

Foto: Arhiv, Facebook


Na današnji dan prije 27 godina osnovana je institucija koja je odigrala značajnu ulogu u duhovnom otporu agresiji na BiH - kultni Sarajevski ratni teatar. 

SARTR je osnovan na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića i Gradimira Gojera, inžinjera Đorđa Mačkića i pisca Safeta Plakala, a okupio je glumce i druge saradnike iz tri profesionalna sarajevska teatra koja su morala obustaviti svoj rad. 

U avgustu 1992. SARTR je konstituiran kao vojna jedinica pri Regionalnom štabu Oružanih snaga BiH Sarajevo, a 12. januara 1993. godine odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajeva kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada. 

Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo od 24. jula 1997. ulogu osnivača SARTR-a preuzeo je Kanton Sarajevo. Godine 2003. Sarajevski ratni teatar SARTR je dobio Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. 

Afirmirajući se kao jedan od fenomena duhovnog otpora u Sarajevu pod opsadom, SARTR je bio prvim bh. teatrom koji je još ratnih 1994. i 1995. uspio izaći u Evropu i predočiti joj se kao segment autothone kulture BiH. 

Haris Pašović, bosanskohercegovački reditelj, za Avaz.ba rekao je da je današnji dan posebno važan. 

- Radi se o prvom teatru koji je nastao u ratu, u nezavisnoj Bosni i Hercegovini. U tom smislu je velika stvar da ovo pozorište traje i danas. To je jedan dobar ansambl koji njeguje poseban i zanimljiv repertoar, koji je danas predvođen jednim od najboljih naših reditelja Alešom Kurtom – riječi su Pašovića. 

Dodao je da im čestita i želi svaku sreću u daljnjem radu. 

Na stranici SARTR-a objavili su sjećanje uz informaciju da se rodio 17. maja tačno u 23:18.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na