NESVAKIDAŠNJA AKCIJA Udruženim snagama očistili svoj neboder

Ujedinjeni stanari očitali lekciju političarima

Primorani na uštede, jučer su u djelo pretočili dogovor da sami čiste svoju 21-spratnicu na Trgu heroja 16 i tako mnogima poslužili za primjer građanskog aktivizma

A. TABAK
20.05.2019 17:24

Naoružani deterdžentima, krpama, zogerima, metlama, merdevinama, sijalicama, krenuli od 21. sprata

Kako nevolja ujedini ljude, najbolje oslikavaju posljednja dešavanja u neboderu na Trgu heroja 16. Nakon što su stanari ove 21-spratnice sedam dana bili primorani pješačiti jer im je jedini lift koji imaju bio isključen, sada moraju platiti i njegovu popravku zato što su zbog nedomaćinskog poslovanja svojih dosadašnjih predstavnika dovedeni u finansijske minuse.

Nemaju lidera

„Sarajevostan“ kao upravitelj sanaciju je izvršio pod uvjetom da mu bude vraćen dug. Tako su stanari Trga heroja 16 primorani ukinuti neke od troškova. Uštede vide u odricanju od mjesečne naknade za predstavnika etažnih vlasnika od oko 270 KM, kao i od usluga čišćenja koje su ih, prema dostupnim finansijskim izvještajima, u posljednjih 15 godina koštale između 375 i 750 KM mjesečno.

Dogovor da sami čiste svoj neboder jučer su pretočili u djelo te ujedinjeni organizirali nesvakidašnju akciju iz koje bi ovdašnji političari mogli štošta naučiti, a prije svega to kako se u slozi i zajedništvu čini dobrobit društvenoj zajednici.

Više od 20 stanara ovog ulaza zatekli smo na Trgu heroja 16, a kako je izjavio jedan od njihovih predstavnika Ramiz Pašalić, oni nemaju lidera niti skrivenih namjera i, za razliku od političara, oni ne obećavaju, već izvršavaju.

- Naš je lider dobra volja, namjera je bolji kvalitet života u zgradi kao kolektivnom mjestu za življenje, a cilj je konačno biti primjer pojedinačnog doprinosa u kolektivu, odnosno društveno odgovornog pristupa spram sebe i zajednice u kojoj živimo i koju dijelimo jedni s drugima – poručili su iz ove složne zajednice.

Naoružani deterdžentima, krpama, zogerima, metlama, merdevinama, sijalicama, krenuli su od 21. sprata i za oko sat čišćenja njihovo mjesto stanovanja je zablistalo, nedostajuće sijalice i osigurači zamijenjeni. Na kraju su našli vremena i za druženje na 13. spratu.

  • Na kraju našli vremena i za druženje
    Na kraju našli vremena i za druženje

 Sjećanje na rat

Njihova sloga u posljednjih mjesec mnoge starije stanare ovog ulaza podsjetila je i na ratni period u kojem su se ljudi više brinuli jedni o drugima, znali jedni s drugima dijeliti i dobro i zlo.

- Iako je to bio period kojeg se rijetko ko želi sjetiti, mi smo današnjom akcijom i načinom organiziranja pokazali da imamo osjećaj jedni za druge i da ovakvim pristupom možemo mnogima poslužiti kao primjer građanskog aktivizma, odgovornog pristupa bez predrasuda jednih prema drugima po bilo kojem osnovu – poručili su na kraju stanari Trga heroja 16, čij, kućni savjet nastavlja borbu za ugradnju drugog lifta.

Dogovaraju se putem Vibera

Stanari Trga heroja 16 nakon obustave rada lifta napravili su Viber grupu putem koje svakodnevno razmjenjuju informacije. Kako kažu, tim putem prave planove za djelovanje kako bi konačno njihov neboder bio pretvoren u mjesto za življenje, a ne u mjesto o kojem niko ne vodi računa i spram kojeg se većina odnosi kao spram usputne stanice.

Komentari

NA VRH