SARAJEVO

Dani arhitekture 2019 okupit će vodeće arhitekte iz Evrope i regiona

Nakon 12 godina postojanja, Dani arhitekture Sarajevo će prvi put u 2019. godini dodijeliti nagradu za savremenost i svježinu u arhitekturi

Printscreen

A. ČULIĆ

21.5.2019

Sarajevski Dani arhitekture ove godine se održavaju u periodu do 6. do 9. juna i ugostit će neke od vodećih arhitekata iz cijelog svijeta. Na vodećem arhitektonskom događaju u BiH bit će predstavljena djela i pobjednici međunarodnog konkursa koji festival organizira, a koji se tiče potencijalne rekonstrukcije sarajevskog naselja Ciglane. 

Osim toga, bit će uručene i ostale nagrade za arhitektonska ostvarenja u Bosni i Hercegovini, a putem radionica, panel-diskusija i izložbi organizator će povezati arhitekte, dizajnere i građevinske kompanije s područja Evrope i regije, u cilju podizanja svijesti o značaju arhitekture, urbanog planiranja, kao i arhitekata u svakodnevnom životu. 

Dani arhitekture ove godine okupit će neke od vodećih arhitekata iz Evrope, regije i BiH kao što su U-TT (Švicarska), Bernard Khoury (Libanon), BevkPerovic (Slovenija), DeklevaGregoric (Slovenija), 3LHD (Hrvatska), Studio Nonstop (BiH), Studio Zec (BiH), StudioUp (Hrvatska), Myrto-Vitart (Francuska), Nikola Bašić (Hrvatska)... 

Nakon 12 godina postojanja, Dani arhitekture Sarajevo će prvi put u 2019. godini dodijeliti nagradu za savremenost i svježinu u arhitekturi te će biti mjesto susreta vodećih arhitektonskih i građevinskih kompanija. 

Dani arhitekture kao vrhunski događaj iz ove strukovne oblasti na Facebooku, Instagramu, Twitteru, web-stranici Dana arhitekture Sarajevo te kroz povezanost sa stranicom Asocijacije arhitekata Bosne i Hercegovine prati 10.000 ljudi. 

- Za mene je to najveći arhitektonski i kulturni događaj u Bosni i Hercegovini. Ta “djeca” su sama uzela stvar u svoje ruke, da se educiraju, obrazuju. Od ovih mladih ljudi će izrasti nešto veliko! Oni su postavili temelje nečega što će promijeniti Sarajevo - riječi su priznatog sarajevskog arhitekte Amira Vuka Zeca s Dana arhitekture 2016. 

Festival se održava na više lokacija u Sarajevu, kao što su Narodno pozorište Sarajevo, Dom Armije Sarajevo, Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Arhitektonski fakultet u Sarajevu, kino “Meeting Point”, Historijski muzej Bosne i Hercegovine te Muzej savremene umjetnosti “Ars Aevi”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.