NOVO SARAJEVO

Hoće li propasti projekt izgradnje podzemne garaže u Kolodvorskoj

Ministarstvo saobraćaja obavijestilo Općinu da ima dva miliona KM, što nije dovoljno, te da razmatraju hoće li uopće ući u realizaciju tog projekta, rekao Hulusić

Stanari obližnjih ulica dobili bi dodatnih 230 parking mjesta

Piše: A. T.

22.5.2019

Izgradnja podzemne garaže u Kolodvorskoj ulici prekoputa Hitne pomoći još nije započela iako je početak radova najavljivan još prošle godine. Gradnjom ove garaže stanari obližnjih ulica dobili bi dodatnih 230 parking mjesta, čime bi se riješio problem svakodnevnih gužvi.

Određene dopune

Međutim, ovaj projekt koči to što izgradnja, kako su nam kazali iz Općine Novo Sarajevo, ne može početi bez odobrenja za gradnju.

Ističu da je u toku više odvojenih postupaka za izdavanje odobrenja za izgradnju objekta garaže „G3“ i pratećih infrastrukturnih sadržaja, za koje su ranije izdavane urbanističke saglasnosti.

- Zbog kompleksnosti projekta vrše se određene dopune i korekcije projektne dokumentacije i pratećih saglasnosti javnih komunalnih preduzeća. Nakon što se ispune svi zakonski preduvjeti i dokumentacija kompletira u skladu s pozitivnim propisima, pristupit će se izdavanju odobrenja za gradnju – kazali su nam iz Općine.

Direktor Zavoda za izgradnju Mirza Hulusić rekao je da su zahtjev za građevinsku dozvolu podnijeli prije četiri-pet mjeseci.

- Mi smo davno predali izvedbeni projekt s namjerom da dobijemo dozvolu za građenje. Mislim da smo blizu dobivanja te dozvole i da bi se to trebalo desiti u narednih mjesec-dva. Međutim, vrlo je pasivan odnos Ministarstva saobraćaja posljednjih pet mjeseci prema ovom, ali i drugim projektima. Ovo Ministarstvo uopće ne zna ima li osigurano dovoljno novca za izgradnju garaže – rekao je Hulusić.

 Zvaničan dopis

Hulusić ističe da je Ministarstvo saobraćaja zvaničnim dopisom obavijestilo Općinu Novo Sarajevo da ima dva miliona KM, što nije dovoljno, te da razmatraju hoće li uopće ući u realizaciju tog projekta.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.