OBRAZOVANJE

OŠ „Aleksa Šantić“ više neće biti na Mojmilu, djeca idu u Nedžariće

Direktorica smatra da reorganizacijom vremena i prostora može svu tu djecu prebaciti u matičnu školu, kazala ministrica Bogunić

U Područnoj školi na Mojmilu trenutno 200 đaka. M. Kadrić

Piše: A. TABAK

26.5.2019

Nakon što su se u javnosti pojavile špekulacije kako će biti zatvorena Područna škola „Aleksa Šantić“ na Mojmilu u Novom Gradu, ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić kazala je za „Avaz“ da taj objekt pripada Javnoj ustanovi „Djeca Sarajeva“ te da će učenici biti samo prebačeni u matičnu školu u Nedžarićima. Ističe da se u objektu na Mojmilu u jednom dijelu nalazi vrtić, a u drugom produženi boravak i oko 200 učenika iz OŠ „Aleksa Šantić“.

Slobodne učionice 

- Ja sam pozvala direktoricu škole na razgovor i predložila joj rješenje koje je ona prihvatila. Naime, predložila sam joj dva rješenja, prvo je bilo da ti učenici idu u produženi boravak i školu “Fatima Gunić“ jer u njoj je četiri, pet učionica potpuno slobodno. Drugo rješenje je bilo da direktorica reorganizira svoju matičnu školu, gdje ima oko 800 učenika. Direktorica smatra da reorganizacijom vremena i prostora može svu tu djecu prebaciti u matičnu školu – rekla je Bogunić.

Ističe da će prostor biti vraćen „Djeci Sarajeva“, tako da će 200 djece koja su na listi čekanja biti primljeno u taj vrtić.

Produženi boravak

- Ovo nije definitivno rješenje, ali mi želimo da idemo s tim. To je optimalno za obje grupe roditelja, za roditelje predškolskog uzrasta koji čekaju da upišu djecu u vrtić u Novom Gradu, njih 330, i grupu roditelja čija djeca inače pohađaju školu „Aleksa Šantić“ i koji su došli u ovaj objekt zbog produženog boravka – dodala je Bogunić.


Ispoštovati volju roditelja 

S druge strane, predsjednica Skupštine Vijeća roditelja KS Dijana Parla kazala je kako očekuju da se ispoštuju htijenja i volja roditelja.

- Nadam se da će se iz ovog problema izaći na najbolji mogući način, poštujući zakone i interese djece. Roditelji žele da se to riješi na adekvatan način i kazali su kako bi prebacivanjem djece u matičnu školu imali problem s nedostatkom prostora. U tom smislu očekujem da će Ministarstvo poboljšati uvjeteti u matičnoj školi i obezbijediti siguran dolazak djece što se če prijevoza do škole – dodala je Parla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.