SARAJEVO

Incident na obilježavanju 27. godišnjice masakra u Ferhadiji: Predstavnice udruženja razdvajao ministar

Prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu

A. K.

27.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 27. godišnjica masakra u ulici Ferhadiji, gdje je od minobacačke granate ispaljene s agresorskih položaja iznad grada u redu za hljeb poginulo 26, a ranjeno 108 građana.  

Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici lokalnih vlasti, porodice žrtava, preživjeli i drugi brojni građani, uz učenje Fatihe i minutu šutnje, odali su počast žrtvama koje su poginule čekajući u redu za hljeb.

Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prilikom polaganja cvijeća u Ferhadiji došlo je do incidenta u kojem su se verbalno sukobili predstavnici Udruženja civilnih žrtva rata i Unije civilnih žrtava rata.

Današnje obraćanje Senide Karović, predsjednice Unije civilnih žrtava rata, spriječila je predsjednica Udruženja civilnih žrtava rada Sanita Imamović, koja je kazala kako niko neće položiti cvijeće civilnim žrtvama rata osim Udruženja civilnih žrtava rata. 

- Mi ne damo ovo populaciju. Ovo je naša populacija, a nije politička - kazala je Imamović, koju je prekinula Karović riječima kako "ovo nisu civilne žrtve rata (premijera KS) Edina Forte", u nekoliko navrata ponavljajući "skloni mi se". 

U sve se umiješao i ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija, koji je pokušao smiriti situaciju govoreći predsjednicama udruženja da se ne prepiru "zbog ljudi koji su stradali u Ferhadiji". 

(Video: A. Kadrić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.