NAUKA Upoznati učenike o zanimanjima

U Sarajevu otvoren Sajam srednjih škola

Mladim ljudima stvoriti ambijent koji će pokazati da se isplati ostati i raditi u vlastitoj državi

Fena

Sajam srednjih škola u KS


Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić otvorila je danas Sajam srednjih škola, koji bi učenicima što završavaju osnovno obrazovanje trebao pomoći u opredjeljenju koju srednju školu da upišu.

Cilj je upoznati učenike o zanimanjima koje srednje škole registrirane u kantonu nude u programima, kao i s njihovim nastavnim, vannastavnim aktivnostima i drugim detaljima.

Ministrica Bogunić je kazala da su i ove godine planirane stipendije za stotinjak srednjoškolaca prvih razreda koji se opredijele za neko od 18 deficitarnih zanimanja, među kojima su i stari zanati.

Vršilac dužnosti direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Muhamed Bekto ističe da ta ustanova, zajedno s Kantonalnom vladom i resornim ministarstvom, pokušava ublažiti posljedice neusklađenosti obrazovnog sistema s potrebama tržišta rada.

U realnom sektoru, ističe on, gotovo je svaki kadar deficitaran i poslodavci ih traže, a s druge strane, mora se odgovarajuće platiti svaki kadar.

Prema njegovim riječima, mladim ljudima se mora stvoriti ambijent koji će pokazati da se isplati ostati i raditi u vlastitoj državi.

Sajam srednjih škola se održava u centru Sarajeva, na Trgu djece Sarajeva, u organizaciji resornog kantonalnog ministarstva te u saradnji sa Zajednicom srednjih škola.

Planirano je da 36 srednjoškolskih ustanova prezentira informacije o načinu rada i funkcioniranju.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na