NAŠA TEMA

Iftar na Žutoj tabiji hrana je za dušu i tijelo

Svake godine dajem sebi obavezu da dođem ovdje da iftarim jer je atmosfera posebna, rekla je Hlivnjak

Piše: A. TABAK

30.5.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Žuta tabija, mjesto na kojem Sarajlije već tradicionalno, svakog ramazana, dočekuju iftare u društvu svoje porodice i prijatelja i sinoć je bila veoma posjećena.

 Pet minuta

Brojne postače naša ekipa zatekla je sinoć kako strpljivo iščekuju pucanj iz topa sa bedema tabije te paljenje kandilja na sarajevskim džamijama. Poseban duh svetog mjeseca  i miris ramazana osjeti se na ovom mjestu.

Da su ifatri najljepši na Tabiji, smatra i Mensud Ćosić koji je s prijateljima čekao iftar. Kazao nam da svake godine dolazi na Tabiju iftariti te da mu je ovog ramazana ovo prvi put.

Ćosić u društvu svojih prijatelja

- Iftar je puno drugačiji i ljepši na Tabiji. Osjeti se ta neka lijepa atmosfera, a posebno je lijepo kad se primakne pet minuta do iftara, to iščekivanje – kazao je Ćosić.

U društvu prijateljice sinoć smo sreli i Amilu Hlivnjak, studenticu Medicinskog fakulteta, koja je rodom iz Viteza.

 Porodična atmosfera

Hlivnjak sa prijateljicom

- U Sarajevu živim već četiri godine. Svake godine dajem sebi obavezu da dođem ovdje da iftarim jer je atmosfera posebna. Sam taj pogled na grad, pucanj topa i kada dolinom odjekne ezan s džamija, prelijep je osjećaj. Na neki način mi nadomjesti porodičnu atmosferu – rekla je Hlivnjak istaknuvši kako Sarajevo diše za ramazan te da sve podsjeća na ovaj sveti mjesec.

Brojne postače naša ekipa zatekla je sinoć kako strpljivo iščekuju pucanj iz topa sa bedema tabije te paljenje kandilja na sarajevskim džamijama.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.