KLIZANJE TLA

Zbog bespravne gradnje u Vogošći došlo do obrušavanja zemlje

Već duž vremena upozoravamo graditelja ali i nadležne u Općini Vogošća da može doći do ovakve situacije, međutim reakcije nije bilo, istakli su Fikret Bisić i Vojin Kučević koje smo zatekli na licu mjesta

Piše: E. Muračević

31.5.2019

Mjesto klizišta. E. Muračević

Vogošća je jedna od sarajevskih općina sa najvećim brojem mjesta na kojima je registrovano klizanje tla. Pored prirodnih uzroka, nerijetko, stvaranje klizišta uzrokuju i nemarni graditelji koji prilikom ekstremnog zasjecanja padina, kod gradne stambenih i drugih objekata, dovde do ove pojave koja uzrokuje velike materijalne štete.

Objektiv našeg foto aparata zabilježio je jednu od takvih situacija u vogošćnskoj ulici Gornja Jošanica I. Još prije godinu dana, na ovom lokalitetu, započeli su radovi na igradnji jednog stambenog objekta.

Međutim, nemarni graditelj, da li zbog bespravne gradnje ili sporosti u prikupljanju potrebnih papira za legalnu gradnju, nije adekvatno osigurao zasječenu padinu te je, prije nekoliko dana, došlo do obrušavanja tla i stvaranja klizišta velikih razmjera koje prijeti da ugrozi sigurnost stambenih objekata u padini iznad gradilišta.

- Već duž vremena upozoravamo graditelja ali i nadležne u Općini Vogošća da može doći do ovakve situacije, međutim reakcije nije bilo. Tek, kada je došlo do stvaranja klizišta na lice mjesta je izašao nadležni općinski inspektor koji je obustavio radove i naložio graditelju da poduzme sanacione mjere - kažu Fikret Bisić i Vojin Kučević koje smo zatekli na licu mjesta. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.