PROBLEMI

Povodom izjave Bisića i Kučevića, koji tvrde da su upozorili nadležne na moguće obrušavanje tla, reagirala Općina Vogošća

Sporno mjesto. E. Muračević

Avaz.ba

31.5.2019

U vogošćanskoj ulici Gornja Jošanica I traju radovi na izgradnji stambenog objekta zbog čega je došlo do obrušavanja tla. 

Povodom izjave mještana Fikreta Bisića i Vojina Kučevića, koji tvrde kako su upozorili graditelja i nadležne u Općini Vogošća da reagiraju da ne bi došlo do ove situacije, a da isti nisu odgovorili, oglasili su se iz Općine Vogošća. 

- Početkom 2018. godine investitor MURAI KOMERC započeo je sa zemljanim radovima na predmetnoj lokaciji. Po službenoj dužnosti inspektorat je 2. aprila 2018. godine izvršio nadzor na licu mjesta. Kako niko od odgovornih nije zatečen na gradilištu, investitoru je ostavljen poziv da se javi u inspekciju radi davanja izjave i ulaganja potrebne dokumentacije u spis predmeta. Po pozivu u službene prostorije pristupila opunomoćenica Alihodžić koja je ujedno i uposlenica kod investitora. Ista je u spis uložila urbanističku saglasnost, izdatu od Službe za urbanizam, kojim se investitoru u postupku izdavanja građevinske dozvole određuje renta koju je dužan uplatiti prije izdavanja odobrenja. 

S obzirom na to da su radovi započeti bez pravosnažnog odobrenja za građenje inspektorat je donio rješenje 11. aprila 2018 godine , kojim se naređuje zatrpavanje širokog otkopa i dovođenje terena u prvobitno stanje, kao i zaključak o dozvoli izvršenja  od 24. aprila 2018 godine. Kako je u sam postupak bio uključen i Kočević Vojin jedan od davalaca izjave u tekstu "Dnevnog avaza", isti je pismeno o svemu obaviješten od strane inspektorata. Iz prethodno navedenog jasno se vidi da su navodi o “nepostupanju nadležnih iz općine” potpuno neistiniti. Radovi su bili u potpunosti obustavljeni. 

Dana 26. marta 2019. godine investitor MURAI KOMERC je podnio inspekciji prijavu početka radova i priložio svu potrebnu dokumentaciju - naveli su iz Općine Vogošća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.