HITNA SJEDNICA

Vlada mora spriječiti udar na građane zbog poskupljenja plina

Pratimo i cijenu rasta plina na tržištu, istina je da je rasla u 2018., ali i da je rapidno padala u 2019. godini, rekao Konaković

Nemaran odnos „BH-Gasa“ prema građanima KS

Piše: A. TABAK

1.6.2019

Zbog najavljenog poskupljenja plina, Skupština KS 10. juna održat će hitnu sjednicu. Predsjedavajući Elmedin Konaković kazao je za „Avaz“ da se ova sjednica trebala desiti i ranije, ali da je zbog spleta okolnosti i sastanka između predstavnika „BH-Gasa“, Federalne i Kantonalne vlade taj datum morao biti pomjeren.

Ugrožene kategorije 

Ističe da su dva razloga zakazivanja sjednice, objektivno informiranje građana KS i prijedlog mjera koje bi ublažile udar na građane.

- Zadužili smo Vladu da pripremi određene prijedloge mjera kako bismo možda ublažili jak udar na građane i našu privredu jer povećanje od 30 posto je nepodnošljivo u mnogo razvijenijim zemljama. Imamo podatak da smo od 6.000 korisnika koji su se odjavili s mreže „Sarajevogasa“, jer je plin bio skup, našim mjerama uspjeli vratiti 4.000 u sistem. Sada će se desiti da će se ljudi opet odjavljivati i trošiti ekološki neprihvatljiva goriva – rekao je Konaković.

Konaković očekuje da će zaključci Skupštine dati smjernice Vladi da se donesu neke mjere kako bi se zaštitile posebno ugrožene kategorije. Uglavnom se radi o novčanim sredstvima, subvencijama za ljude koji ne mogu izdržati ovako velike namete.

Također je kazao kako posjeduje dosta papirologije i dokaza koji pokazuju da je nemar „BH-Gasa“ prema građanima KS bio kontinuiran te da ga ni ovaj menadžment nije ništa promijenio.

Bolja cijena

- Sama činjenica da danas „BH-Gas“ nije dužan nijednu marku „Gazpromu“, a da potražuje od naših preduzeća oko 47 miliona KM, pokazuje kakvu oni maržu imaju prema građanima KS, a to ne bi trebala biti njihova djelatnost. Pratimo i cijenu rasta plina na tržištu, istina je da je rasla u 2018., ali i da je rapidno padala u 2019. godini. Zašto „BH-Gas“ nije uspio izdejstvovati bolju cijenu, hoćemo da čujemo na Skupštini i pozvali smo predstavnike Federalne vlade i „BH-Gasa“ – rekao je Konaković.

Konaković ističe da „BH-Gas“ svoj monopol smatra oružjem te da postoji talačka kriza u KS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.