OBRAZOVANJE

Direktori i Sindikat traže analizu devetogodišnjeg obrazovanja

Potrebno formirati tim stručnjaka koji će obraditi sve nastavne programe te ih prilagoditi djeci, rekao Ćelović

Puno novih predmeta učenici dobili tokom obrazovanja

Piše: A. TABAK

1.6.2019

Inicijativu zastupnice Skupštine KS Jasne Duraković (SBB) da se ukine devetogodišnje obrazovanje u osnovnim školama u potpunosti podržava i Sindikat predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja na čelu s predsjednikom Saudinom Sivrom. On je za „Avaz“ kazao da su uvođenjem devetogodišnjeg sistema očekivali rasterećenje, ali da se to, nažalost, nije desilo.

Sretno djetinjstvo

- Umjesto da djecu rasteretimo kako je to zamišljeno u devetogodišnjem obrazovanju i da im ponudimo sretnije djetinjstvo i školovanje, mi pravimo situacije da dolaze u škole radosna, a izlaze nasekirana i nezadovoljna. Osim što se ništa nije rasteretilo, paušalno je rađena samo jedna evaluacija 2011. godine. Nikada nije urađena kvantitativna i kvalitativna analiza koja bi pokazala sve prednosti i nedostatke tog devetogodišnjeg sistema, na osnovu kojeg bismo mi mogli uporediti osmogodišnji i devetogodišnji sistem i opredijeliti se da tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da izmijeni Okvirni zakon – rekao je Sivro.

U ovoj situaciji, dodaje Sivro, pametnije je vratiti osmogodišnje obrazovanje nego provoditi vrlo loše postavljeno devetogodišnje, koje se stalno „štikla“ i zbog kojeg se, svako malo, mijenjaju neki strateški dokumenti.

Devetogodišnjim sistemom obrazovanja nisu zadovoljni ni direktori škola.

Arif Ćelović, direktor Prve osnovne škole na Ilidži, kazao nam je da je ovaj sistem obrazovanja neusklađen i da nije donio nikakve pozitivne pomake u obrazovanju.

Natrpan program

- Za neke uzraste su natrpani plan i program, dok su negdje suženi. Naknadno se ubacilo puno novih predmeta i sve je to dovelo do opterećenja učenika. Smatram da je potrebno formirati tim stručnjaka koji će obraditi sve nastavne programe te ih prilagoditi djeci – rekao je Ćelović.

Uveden preko noći 

Predsjednik Udruženja direktora osnovnih škola KS Hajrudin Ćuprija rekao nam je da je potrebno uraditi kvalitativnu analizu devetogodišnjeg sistema obrazovanja.

- Ne treba raditi kao kad je preko noći taj sistem uveden nespremno. Ne treba ga ni nespremno i nespretno izvoditi preko noći, nego studiozno – rekao je Ćuprija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.