PROJEKTI

Predstavljeni planovi kako smanjiti zagađenje zraka u Sarajevu

Organizator je Program Ujedinjenih naroda za okoliš/životnu sredinu (UNEP)

Piše: M. A.

1.6.2019

Sa skupa u Sarajevu

Sarajevo se ubraja među evropske gradove s najlošijim kvalitetom zraka. Zbog specifične geografske strukture, u Kantonu Sarajevo nije moguća disperzija atmosferskog zagađenja i zbog toga je potrebno uložiti dodatne napore da bi se ono umanjilo, ali i podići svijest javnosti o ovom problemu.

Povodom toga predstavnici Programa Ujedinjenih naroda za okoliš/životnu sredinu (UNEP) organizirali su danas u Sarajevu skup na kojem su svoj rad, aktivnosti i inicijative za poboljšanje kvalitete zraka predstavile nadležne institucije te nekoliko lokalnih i međunarodnih organizacija i eksperata.

Program UN-a za okoliš u BiH radi s domaćim institucijama na unapređenju sistema upravljanja kvalitetom zraka, prvenstveno kroz ulaganja u infrastrukturu, odnosne alate za mjerenje i obavještavanje o stanju kvaliteta zraka te podizanju javne svijesti o rješavanju ovog problema.

Ovom prilikom ozvaničen je i početak ''BreatheLife'' kampanje u Kantonu Sarajevo, koji ima probleme sa zagađenjem zraka, naročito u zimskom periodu.

- Kroz globalnu ''BreatheLife'' kampanju, kojoj se Kanton Sarajevo pridružio prošle godine, podržat ćemo napore nadležnih institucija da bolje, češće i jasnije komuniciraju s građanima o ovom problemu i tako mobiliziramo zajedničku akciju za bolji kvalitet zraka - kazala je Amina Omićević, predstavnica Programa UN-a za okoliš u BiH.

Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kazao je da su, nažalost, predispozicije Sarajeva za zagađenje velike. 

- Zato mi svakodnevno u skladu s raspoloživim resursima, iniciramo i provodimo čitav niz mjera fokusiranih na korištenje čistih energenata, energijsku efikasnost i adekvatno i održivo prostorno planiranje - istakao je Filipović.

Skupu je prisustvovala i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, koja je kazala da ovo ministarstvo radi brojne projekte u cilju zaštite čovjekove sredine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.