REAKCIJE

Ministarstvo zdravstva KS odgovorilo načelniku općine Novi Grad Semiru Efendiću

U toku aktivnosti na prijemu većeg broja ljekara specijalista

Avaz.ba

Sl. M. / Avaz.ba

3.6.2019

U vezi s otvorenim pismom koje je prošle sedmice Vladi Kantona Sarajevo uputio načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, oglasilo se Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo.

- Moratorij na zapošljavanje u svim ustanovama, fondovima, zavodima i drugim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo je ukinut zaključkom Skupštine Kantona Sarajevo 27. 2. 2019. godine, uz obavezu da Vlada Kantona Sarajevo nastavi sa strogom kontrolom zapošljavanja u javnom sektoru - navode iz Ministarstva.

S tim u vezi, kako su istakli, Vlada Kantona Sarajevo daje saglasnost za prijem kadra u radni odnos na neodređeno vrijeme u navedenim institucijama, a resorni ministri daju saglasnost na prijem kadra u radni odnos na određeno vrijeme do godine.

- U 2019. godini od bivšeg menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo nije bilo zahtjeva za prijem zdravstvenog kadra na neodređeno vrijeme, a svi zahtjevi koji su dostavljeni Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo za prijem zdravstvenog kadra na određeno vrijeme ili produženje ugovora o radu za uposlenike kojima istječu ugovori o radu su pozitivno riješeni - stoji u saopćenju. 

Oni su naveli i da je Ministarstvo zdravstva u 2019. godini, na zahtjeve bivšeg menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, dalo saglasnost ovoj ustanovi da izvrši prijem u radni odnos na određeno vrijeme do godinu jednog defektologa - somatopeda, dva logopeda, dva radnika srednje stručne spreme ekonomskog ili društvenog smjera, dva fizioterapeutska tehničara i jednog psihologa, tri doktora medicine i jednog inžinjera laboratorijske dijagnostike.

- Na zahtjev bivšeg menadžmenta ove ustanove, date su saglasnosti za produženje ugovora o radu za jednog specijalistu neuropsihijatra, jednog specijalistu pedijatra, dva specijalista radiologije, jednog specijalistu medicine rada, dva ljekara specijalista prenumoftiziologije i za jednog bilansistu – kontera, na vremenski period do godinu - saopćili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Ističu da su u toku aktivnosti Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva KS i novog menadžmenta JU Dom zdravlja Kantona na prijemu većeg broja ljekara specijalista, čime će se kratkoročno riješiti dugogodišnji problemi s nedostatkom zdravstvenog kadra u ovoj javnoj zdravstvenoj ustanovi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.