KOBILJA GLAVA

Obilježena godišnjica jedne od najvažnijih bitki za Sarajevo

Ilustracija

Fena

7.6.2019

U organizaciji JOB "Unije Veterana", a uz podršku Općine Vogošća, danas je na Kobiljoj Glavi obilježena 27. godišnjica Bitke za Orlić.

Istaknuto je da je 8. juna prije 27 godina vođena jedna od najvažnijih bitaka u odbrani slobodnih teritorija Vogošće i Sarajeva u kojoj su veliku pobjedu ostvarili vogošćanski borci sa saborcima iz Velešića i Pofalića. 

U teškim uvjetima, 8. juna 1992. oslobođen je Orlić.

O značaju ove bitke i njenim dalekosežnim posljedicama kada je odbrana grada u pitanju, nadahnuto je govorio Adamir Raščić. On je podsjetio na Nihada Tihića, Medina Ramovića, Harisa Čamparu, Vehbiju Hadžića, Senada Škoru, Senada Poharu, Šaćira Demirovića i Kasima Gološa, koji su poginuli 8. juna 1992. godine na Orliću.

Podsjetio je i na sve one koji su položili živote u odbrani Bosne i Hercegovine od brutalne agresije kojoj je bila izložena, ali i na neophodnost njegovanja sjećanja na heroje i slavne bitke poput Bitke za Orlić.

Učenici Osnovne škole "Zajko Delić" sa Kobilje Glave upriličili su prigodan program u znak sjećanja na 8. juni. 

U okviru tog programa podijeljene su i nagrade za najuspješnije literarne radove, kao i za osvojena prva mjesta u krosu koji je održan neposredno pred obilježavanje godišnjice. Najboljima u krosu medalje i nagrade su dodijelili učesnici Bitke za Orlić.

Datum sjećanja na bitku vođenu za brdo Orlić ujedno se obilježava i kao Dan Mjesne zajednica Kobilja Glava, saopćeno je iz Općine Vogošća.                              

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.