TREBEVIĆ

Skaka najavio početak gradnje novog "Vidikovca"

Osim ovog projekta, najavljena i izgradnja zip-linea, biciklističke i skijaške staze

Cjelokupni projekt koštat će između četiri i pet miliona KM

Piše: A. Š.

10.6.2019

Video: A. Sikira


Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je na današnjoj konferenciji za novinare najavio početak gradnje novog objekta poznatog "Vidikovca", kultnog okupljališta građana na mjestu s kojeg se pruža najljepši pogled na glavni grad Bosne i Hercegovine. 

Radi se o novoj investiciji u sklopu šireg projekta, s ciljem oživljavanja turističkih potencijala Trebevića. Skaka je ovom prilikom kazao kako je za ovaj projekt u budžetu 2019. godine izdvojen 1,1 milion maraka te da su prikupljene sve potrebne dozvole.

- Kada smo pokrenuli izgradnju Trebevićke žičare, rekli smo da je to početak oživljavanja Trebevića, početak trajnog vraćanja Trebevića Sarajevu i Sarajlijama. Tada sam rekao da će Trebević biti najveći sarajevski park prirode. Danas, nešto više od 14 mjeseci nakon otvaranja Trebevićke žičare, svakodnevno hiljade ljudi dolaze na ovu olimpijsku ljepoticu. Prema relevantnim procjenama, od otvaranja žičare do danas, Trebević je posjetilo više od milion ljudi, od čega veliki broj stranih turista - rekao je Skaka.

Prema njegovim riječima, vrijednost projekta je između četiri i pet miliona maraka, a otvaranje "Vidikovca" očekuje se naredne godine. Rekao je i da će obnova ovog objekta, kao jednog od simbola Trebevića, postati dodatna atrakcija. 

- Najvažnije je da će svaki Sarajlija imati sadržaj u kojem će moći uživati. Napravili smo osnovnu konekciju između grada i Trebevića, a to je žičara. Prošlogodišnji promet žičare bio je četiri miliona KM - dodao je Skaka. 

Najavio je i projekte koji će biti realizirani u budućnosti, a to su zip-line, biciklistička i skijaška staza s pogledom na Sarajevo. 

Na kraju obraćanja prisutni su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast Rami Biberu, čovjeku po kojem je dolazna stanica Trebevićke žičare dobila ime. 



Detalj s konferencije za novinare

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.