SARAJEVO Promoviran roman „Putnik bez prošlosti“

Ratna i poratna sjećanja Sarajke u izbjeglištvu

M. A.
10.06.2019 20:52

S promocije: Autorica Uglješa i recezent Osmanbašić

U Sarajevu, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu, večeras je promovirana knjiga „Putnik bez prošlosti“ novinarke i dizajnerice nakita Azre Uglješe. O autorskom prvjencu govorio je recezent Ibrahim Osmanbašić koji je naglasio da je roman „Putnik bez prošlosti“ autentičan glas izgubljene ratne generacije. 

- Roman je baziran na ratnoj tematici kada su se vrata pakla otvorila nad Balkanom, a građani Sarajeva prolazili kroz traume koje su im se duboko urezale u sjećanje determinirajući pojedinačne životne puteve ispunjene dramatičnim obrtima i neočekivanim događajima – kazao je Osmanbašić.

Autorica Uglješa istakle je da je glavni muški lik baziran na njenim ratnim sjećanjima i boravkom u izbjeglištvu u koje je otišla sa samo 14 godina.

- Knjiga počinje sjećanjem na 16. april 1992. godine kada je iz Sarajeva ogroman broj autobusa odveo ljude u nepoznato. Mnogi su mislili da idu u posjetu rodbini, a ostali su tamo godinama i nisu su vratili isti. To ih prati čitav život. Moja knjiga nije o ratnim golgotama, ali rat je ostavio traga na našu generaciju i neki od nas se doživotno traže , a godine prolaze – kazala je Uglješa.

Izdavač knjige je Udruženje za kulturu „Nova svjetlost“.

Komentari

NA VRH